Concertul de colinde „O, ce veste minunată!”

decembrie 18, 2017 | Administrator

   Motto: „Colindele sunt cântece de iubire Dumnezeiască”. (Marin ŞTEFAN)

De ani şi ani, la 25 Decembrie, aşa cum au făcut moşii şi strămoşii noştri, îl aşteptăm pe Domnul Iisus Hristos, prin diferite moduri de manifestare. Printre acestea se află şi colindele, care, prin farmecul versurilor şi melosul acestora, ne redau bucuria celor care au fost martori ai Naşterii Mântuitorului nostru. Datina colindatului este străveche, constituindu-se în glasul sfânt al Sfintei Evanghelii şi al Bisericii, transmis de peste 2.000 de ani în sufletele şi în inimile tuturor creştinilor.

În acest context, duminică, 17 decembrie 2017, cu o săptămână înaintea Marelui Praznic al Naşterii Domnului (Crăciunul), în Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfânta Treime” din Şimleu Silvaniei, s-a desfăşurat a XXIII-a ediţie a Concertului de colinde „O, ce veste minunată!”, cu sprijinul substanţial al Primăriei locale. În faţa sutelor de credincioşi din urbea şimleuană şi nu numai, profesoara Angela Maria Lipo (director, Şcoala Gimnazială „Silvania”) a făcut o superbă pledoarie acestui eveniment tradiţional, vorbind despre etimologia şi istoria colindelor, despre marea încărcătură spirituală a acestora asupra credincioşilor creştini. În plus, a prezentat date edificatoare despre această biserică şi despre slujitorii ei, precum şi despre celelalte biserici ale oraşului, împreună cu elemente definitorii despre formaţiile corale şi repertoriul acestora. Toate formaţiile au excelat, atât prin ţinuta vestimentară, cât şi prin interpretarea impecabilă a colindelor alese.

După salutul de „bun-venit!”, Angela Maria Lipo a spus:

„[…] Le mulţumim tuturor celor care au făcut posibil ca acest frumos eveniment să devină tradiţie. Le mulţumim celor care ştiu să aşeze colind lângă colind, refren lângă refren, aşa încât, timp de 23 de ani, aici, la Şimleu a fost un colind neîntrerupt. Este un eveniment pe care-l aşteptăm cu nerăbdare un an întreg, pentru că este seara care vorbeşte despre Şimleul creştin. […] Veţi asculta colinde vechi, colinde arhaice, colinde în vers stilizat, colinde din autori celebri, colinde vechi scrise de anonimi, colinde din repertoriul universal sau colindele copilăriei noastre. […] Crăciunul este caracterizat prin pace şi bucurie. Pentru că este sărbătoarea iubirii, a păcii, a speranţei şi a bucuriei, invitaţii noştri vor revărsa în sufletele noastre aceste sentimente.[…]”.

Spectacolul a început cu evoluţia Grupului vocal „Dealul Ţarinii” din Bădăcinul lui Iuliu Maniu. Admirabilii solişti, în tradiţionale costume populare româneşti, sub coordonarea doamnei Florica Man, au încântat întreaga asistenţă prin colindele: Astă seeu nuară, spre asfinţit; O regină, Maică Sfântă; Pe un pătul de fân şi floare.

A urmat Corul „Bánffy László” al Bisericii Reformate, dirijat de către doamna Papp Ilona. La fel, prin ţinuta vestimentară şi interpretarea colindelor: Zengje nyelven (Răsună vestea), Krisztus dicsérete (Laudă lui Hristos) şi Bethlehem Városa (În oraşul Bethlehem), această formaţie a adus satisfacţie spirituală celor prezenţi.

În continuare, într-o notă de originalitate, grupul instrumental al Bisericii Creştin Baptiste nr.1 Şimleu Silvaniei (şase tineri „la patru ace!”), condus de către domnul Daniel Lupuţ, a fost aplaudat pentru interpretarea colindelor: Gaudete, gaudete! Christus est natus! (Bucurați-vă, bucurați-vă! Hristos s-a născut!); Stille Nacht, heilige Nacht (Noapte liniştită/noapte de vis, noapte sfântă); Es ist ein Ros entsprungen (Izvorât-a o roză/Bobocul s-a deschis).

Corul Bisericii Ortodoxe nr.2 a fost dirijat de către prof. Traian Albu, la vârsta de peste 80 de ani! Într-o costumaţie tradiţională (mai ales doamnele), formaţia a fermecat auditoriul cu: Colindăm colind; Asta-i seara de Crăciun; Colindăm, colindăm.

În aplauzele asistenţei, a urmat formaţia bisericii gazdă, Corul „Te Laudamus”, dirijat cu măiestrie de către ing. Ioan Chiorean, cel care a desfătat, pur şi simplu, spectatorii, prin strigăturile dintre colindele: Nouă, azi, ne-a răsărit; Lilioară; Ziurel de zi, cântate măreţ de membrii corului, într-o ţinută vestimentară aleasă.

A urmat evoluţia Corului „Armonia” al Bisericii Ortodoxe nr.1, într-o ţinută vestimentară la fel de frumoasă, condus de către dl. Doru Ioan Ola. Colindele: Noi, în seara de Crăciun; Coborât-a, coborât; Nunta din Cana Galileii, au sensibilizat publicul spectator.

Cei cinci tineri din Grupul vocal „Axios”(„Vrednic este”, în limba greacă), pe cât de cumpătaţi, pe atât de impresionanţi în evoluţia lor, au fost urmăriţi cu mare atenţie. Prin recitalul de colinde, sub conducerea lui Ignaţiu Andrei Banc – absolvent al Facultăţii de Teologie şi al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” (ambele din Cluj-Napoca), acest grup vocal este cunoscut şi peste graniţele României.

În final, la invitaţia doamnei Angela Maria Lipo, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul oraşului Şimleu Silvaniei, în aplauzele asistenţei, înainte de a înmâna „Diploma de Onoare” fiecărui dirijor/conducător de formaţie artistică, a spus:

„[…] Noi, şimleuanii, întotdeauna am demonstrat, şi cred că şi în această seară, o caracteristică a noastră: uniţi şi diverşi. Această unitate în diversitate a făcut ca tote corurile bisericilor din oraş să fie prezente, aici, în faţa noastră şi vă mulţumesc din suflet pentru aceasta. […] Ţin să mulţumesc, în numele şimleuanilor, tuturor acelora care sunt prezenţi în fiecare duminică, în fiecare biserică, pentru a ne deschide sufletele, pentru a primi, aşa cum se cuvine, pe Domnul nostru Iisus Hristos. […] Îmi revine bucuria de a acorda diplome de onoare pentru toate formaţiile corale care ne-au încântat în această seară. […] Vă mulţumesc din suflet! Să aveţi parte de sărbători fericite, alături de oamenii dragi şi, nu în ultimul rând, să aveţi parte de un an cât mai bun. Este un an foarte important pentru noi, românii, este anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Să fim sănătoşi şi să ne întâlnim bucuroşi la astfel de evenimente! Vă mulţumesc! […]”.

           

                                                                                                                             Prof. Marin ŞTEFAN,

                                                                                                                    Publicist, Şimleu Silvaniei