Cristian ȚOPESCU, o viață dedicată sportului!

mai 16, 2018 | Administrator

Motto: „Un sportiv adevărat este un cavaler în toate manifestările vieții”.

                  Liviu REBREANU (1885 – 1944), prozator și dramaturg român

La mijlocul lunii lui Florar, marți, 15 mai 2018, ne-a părăsit Cristian ȚOPESCU, cel mai bun comentator de radio și de televiziune al României.  Acesta a văzut lumina zilei în urmă cu 81 de ani, în 26 martie 1937, la București. A fost un profesionist desăvârșit, un mare patriot, unul care a iubit sportul cu multă pasiune, ca un cavaler adevărat! Cu vocea-i caracteristică, una inconfundabilă și agreabilă, ne-a relatat nenumărate momente de glorie ale sportului românesc, timp de aproape 40 de ani. Mulți iubitori și practicanți ai sportului au trăit, datorită lui, clipe de fericire în urma comentariilor sale, ample și documentate, de la desfășurarea diferitelor competiții, concursuri, campionate și Jocuri Olimpice (JO) de vară și de iarnă.

Pot spune, fără a greși, că viața lui Cristian Țopescu a fost una dedicată sportului! A fost un sportiv de performanță al Clubului Sportiv „Steaua” București (1953-1964), fiind campion național la călărie-proba de sărituri peste obstacole, în anii 1960 și 1962.

Între anii 1964 și 1967, a fost colaborator al emisiunilor de sport difuzate de posturile românești de radio și televiziune. În anul 1967 a fost angajat la televiziune până în anul 1983, îndeplinând funcțiile de reporter-comentator și de realizator de emisiuni sportive. Între anii 1983 și 1990, a fost șeful Biroului de presă și metodist la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” București. După 1990, a redevenit  realizator de emisiuni sportive la TVR, până în 1994, când a fost numit redactor-șef al Redacției „Sport” a Televiziunii Române, iar în anul 1997 a ajuns director general adjunct la TVR. Ca reporter- comentator a prezentat, în direct, pentru telespectatorii români, aspecte de la JO de vară și de la JO de iarnă, finale ale Campionatelor Mondiale de fotbal, diferite competiții majore de atletism, tenis, gimnastică, handbal, patinaj artistic etc. Remarcabilă, una însuflețitoare și de neuitat, a fost „transmisia” sa de la JO de vară de la Montreal – 1976, când inegalabila gimnastă Nadia Comăneci a primit prima notă de 10 (zece) din istoria gimnasticii, la Jocurile Olimpice! Printre altele, el a mai  fost: director onorific al cotidianului „Pro Sport” (2003-2007); vicepreședinte al Fundației „Pro Sport, Pro Familie, Pro Educație”; membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român; reporter sportiv la „Radio Europa FM”; director de relații publice, imagine și mass-media la „Fotbal Club Steaua” București etc.

Cristian Țopescu a absolvit Școala Militară de Ofițeri (Sibiu, 1957) și este licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport București (IEFS, 1970). A scris sute de articole și cărțile: „Steaua. Performanță și prestigiu” (Editura Militară, București, 1988, împreună cu Octavian Vintilă) și „fair play” (Editura Humanitas, București, 2003). Despre el, Alexandru Răducanu a scris cartea „Cristian Țopescu – Evenimente, succese, sancțiuni la microfonul TV” (2002). În semn de apreciere și prețuire pentru întreaga sa activitate, pentru devotamentul cu care a susținut și a promovat valorile sportului românesc și ale olimpismului, Cristian Țopescu a fost distins, printre altele, cu: Ordinul „Meritul Sportiv” – clasele I și a II-a; „Diploma de  Onoare” a Comitetului Internațional Olimpic (1994); Trofeul Comitetului Olimpic Român (1997); Ordinul Olimpic „ Colanul de Aur” (1998); Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler (2003); Decorația Regală a Regelui Mihai I „Nihil sine Deo” („Nimic fără Dumnezeu”, 2010) și „Ordinul Național „Steaua României” (2017). De asemenea, în anul 2007, lui Cristian Țopescu i s-a acordat gradul de General de Brigadă, iar între anii 2008-2012 a fost senator de București în Parlamentul României.

De menționat că, Cristian Țopescu, coleg cu mine la IEFS București, a fost oaspete de seamă al orașului Șimleu Silvaniei, în urmă cu 35 de ani. La adunarea de la Casa de Cultură a orașului i-a fascinat pe cei prezenți cu discursul său magistral despre sport și olimpism, despre dreptate și omenie, răspunzând pertinent la întrebările puse de către unii dintre participanți.

Succint, acesta a fost Cristian Țopescu, cel cu comentariile sale sportive calde și obiective, făcându-ne să fim părtași la atmosfera stadioanelor și a sălilor de sport, să simțim că ne aflăm chiar în tribunele acestora. În plus, el a „arătat” că sportul  nu înseamnă doar mușchi, ci și inteligență , caracter și imaginație. Fără acestea, performanța sportivă și nu numai ea, nu are izbândă.

Din păcate, Cristian Țopescu a plecat sus, la Cer, în dreapta Domnului, lăsând un gol în inimile celor care l-au cunoscut, l-au văzut sau l-au ascultat, și, mai ales, în inimile celor din familia sa. De aceea, se cuvine să-i aducem respectul cuvenit și să-i păstrăm, mereu,  frumoasele amintiri.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească-n pace!

                                                                                                                              Prof. Marin ȘTEFAN,

                                                                                                                     Publicist, Șimleu Silvaniei