De la Marșul Unirii, la Parada Militară!

decembrie 4, 2018 | Administrator

1 Decembrie 2018, la Șimleu Silvaniei

Motto: „ Unirea unui popor nu se discută, se face”. (Marin ȘTEFAN)

Iată, s-a împlinit un secol de la MAREA UNIRE, sărbătorind CENTENARUL! Acum 100 de ani, prin voința întregii națiuni, s-a înfăptuit cel mai măreț act politic al românilor, Unirea cea Mare! Atunci, la 1 Decembrie 1918, în inima Transilvaniei, la Alba Iulia, a triumfat idealul național al tuturor românilor. După unirea Basarabiei (9 aprilie 1918) și a Bucovinei (28 noiembrie 1918) cu România, la 1 Decembrie 1918, Alba Iulia a devenit Capitala Reîntregirii Neamului Românesc, când s-a proclamat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România! Așa s-a împlinit, după 318 ani, „visul unei națiuni” al Marelui Voievod Mihai Viteazul, cel care a fost (timp de peste un an de zile) „Domn al Munteniei, Ardealului și a toată Țara Moldovei”. Tot acum, s-au împlinit și 28 de ani de când, la 1 Decembrie, se sărbătorește și Ziua Națională a României.

În acest context, în orașul Șimleu Silvaniei, s-au organizat și desfășurat multiple activități. În zilele dinaintea marii sărbători, s-au desfășurat activități tematice în școli, în licee și în Garnizoană. La Biblioteca Orășenească „Alexandru Șuluțiu-Sterca”, bibliotecarii (Paraschiva Pascu, Mihaela Pop și Alin Costălaș) au amenajat o expoziție de carte și documente despre „Unirea cea Mare – România la Centenar” și au desfășurat, cu elevii, activitățile: Săptămâna dedicată Centenarului; La mulți ani, România!; Pe-al nostru steag e scris Unire; Țara mea-i un colț de rai. În plus, Primăria și Consiliul Local au organizat tradiționalul concurs de șah „Cupa 1 Decembrie”, desfășurat la Școala Gimnazială „Silvania”. La nivelul orașului, din inițiativa unităților de învățământ, s-a desfășurat (joi, 20 noiembrie 2018) „Marșul Unirii”, la care au participat peste 2.000 de elevi, cadre didactice, oficialități locale și nu numai. A fost un marș inedit, unul impresionant, în care participanții purtau steaguri și stegulețe tricolore românești, buchete de flori și 767 de baloane tricolore românești (!), adică numărul de ani ai urbei de la poalele Măgurii Țării Silvaniei (atestare documentară, anul 1251). Aceștia, pornind de la clădirea în care s-a născut Iuliu Maniu, au mers „pas la pas”, dezinvolți și entuziaști din cale-afară, până la Memorialul „Iuliu Maniu” – unul dintre principalii făuritori ai Marii Uniri, refăcând, parcă (metaforic, desigur), drumul multor șimleuani și sălăjeni prezenți la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918!! Acolo, au ținut discursuri tematice succinte: prof. Bianca Șerban – director al CN „Simion Bărnuțiu” și ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului, s-au depus flori și au fost lansate baloane tricolore românești. Tot atunci, de la Stadionul „Măgura”, mesajul șimleuanilor și steagul orașului Șimleu Silvaniei, purtat de către Septimiu Cătălin Țurcaș și drd. Daniel Stejerean – director al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei, a fost înmânat domnului Alexandru Dande (din orașul Marghita, județul Bihor), care a plecat cu acestea, pe cale aeriană (cu paramotorul), la Marea Sărbătoare de la Alba Iulia!!!

Pe un „marș de întâmpinare”, susținut de către Fanfara „ Promenada” din Zalău (dirijor, plt.maj.r. Lucian Pop), ing. Florin Florian – prefectul Sălajului, Septimiu Cătălin Țurcaș și col. George Sas – comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA” au primit onorul din partea Gărzii de Onoare (comandant, cpt. Răzvan Petrovan), salutând Drapelul de Luptă și trecând în revistă Garda de Onoare și detașamentele de militari prezente. După intonarea Imnului Național al României de către eleva Alecsandra Bianca Ribar – Școala Gimnazială „Silvania” (clasa I „B”, învățătoare Sanda Rusu), a urmat un Te Deum săvârșit de către un sobor de preoți ai Bisericilor Ortodoxe și Greco-Catolice, făcându-se și parastasul de pomenire pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și întregirea neamului românesc.

În continuare, s-au ținut alocuțiuni tematice. Astfel, Daniel Stejerean a zis:

„(…) Magma fierbinte din care s-a născut statul unitar român a fost prima mare conflagrație mondială. Primul Război Mondial a însemnat un mare tribut de sânge pentru toți românii: 335 de mii de români și-au pierdut viața pe front, iar situația românilor era foarte diferită în acea perioadă: Transilvania și Banatul se aflau în componența Austro-Ungariei din 1867, iar Basarabia și Bucovina în cea a Imperiului Țarist. (…) România a realizat un lucru excepțional în istoria ei, formând o țară de aproape 300 de mii de km pătrați, cu aproximativ 16 milioane de locuitori. O țară în care trăiau nu doar români, dar o țară în care românii reprezentau trei sferturi din totalul populației. Unirea s-a făcut și datorită caracteristicilor de unitate care vin din trecut și care sunt: originea, limba, tradiția, confesiunea, religia, dar și datorită unei organizări politice interne excepționale. (…) Aniversăm cu deosebit respect, în fiecare an, Ziua Națională a României, la 1 Decembrie, prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea Statului Național Român. Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți cetățenii ei! La Mulți Ani!”.

În discursul său, Septimiu Cătălin Țurcaș a spus:

„ (…) Vă mulțumesc tuturor acelora care ați acceptat ca astăzi, în această zi importantă, să fiți alături de noi, aici, în fața artizanului Unirii, a sălăjanului și a șimleuanului nostru, Iuliu Maniu. Am considerat că este un moment important și potrivit să mutăm festivitățile dedicate Zilei Naționale în acest loc. Vă mulțumesc, așadar, tuturor, în special acelora care v-ați deplasat din alte localități pentru a fi, astăzi, în această zi importantă, alături de noi, șimleunii. Sigur că, dacă ne gândim la Unire, dacă ne gândim la cei 100 de ani, ne putem uita în trecut, ne putem uita în prezent și putem spera la viitor. Dacă ne referim la trecut, este momentul în care trebuie să ne plecăm, cu mult respect, în fața tuturor acelora care au făcut ca, astăzi, România să fie o țară aproape întreagă. Spun aproape întreagă, pentru că harta pe care o vedeți lângă Iuliu Maniu este una a României întregi. Și, din păcate, România, încă, nu este întreagă astăzi. Este momentul în care trebuie să ne uităm fiecare în oglindă și să ne întrebăm: Oare, suntem destul de buni pentru ceea ce ar trebui să fim? Oare, reprezentăm cu cinste pe cei care ne-au trimis în anumite funcții? Oare, noi, oamenii simpli, facem destul de mult pentru a fi adevărați români, astăzi? Dacă ne uităm spre viitor, poate să aibă o legătură și cu prezentul, evident. Dacă toate lucrurile sunt bune, extraordinare, putem să continuăm așa. Dacă nu, poate, fiecare dintre noi ne putem gândi cum am putea face ca lucrurile să fie mai bune. Pornind, evident, de la exemplul personal. Încă o dată, vă mulțumesc tuturor acelora care sunteți, astăzi, aici! Și nu în ultimul rând, în această Zi a României, le doresc un sincer „La mulți ani!”, tuturor șimleuanilor, tuturor sălăjenilor și tuturor românilor! La mulți ani, România!”.

Ing. Lucian Bode – deputat în Parlamentul României, zicea:

„ (…) Noi suntem astăzi, aici, la Șimleu Silvaniei, în orașul care l-a dat pe apostolul României Mari, Iuliu Maniu. Pentru că soarta României, în cei 100 de ani de existență statală, este cel mai bine reflectată de destinul acestui apostol sălăjean. Noi, ca popor, am trăit același destin, precum înaintașul nostru. (…) Stăm cu toții, aici, în fața lui Iuliu Maniu, căruia îi datorăm păstrarea identității noastre românești în acest capăt de țară. (…) Stăm aici, în Șimleu Silvaniei, orașul care de ani de zile este centrul unității a patru națiuni: românii lui Iuliu Maniu, maghiarii și polonezii lui Ștefán Báthory și frații evrei, care nu-și uită originile. Pe toți ne adună, aici, un secol de bucurii, de tragedii incomensurabile, de rezistență la tiranie, ca să ajungem la momentul de azi. (…) Azi suntem români, suntem europeni, suntem mândri de înaintașii noștri, care s-au jertfit pentru noi, și datoria noastră este să ne păstrăm locul acesta pentru că ni se cuvine. (…) Ambiția românilor pentru următorii 100 de ani trebuie să fie nu doar de a rămâne împreună, ci și de a construi împreună, cu gândurile la generațiile viitoare, o națiune puternică și prosperă. (…) La mulți ani, România! Dumnezeu să binecuvânteze pe toți românii, oriunde s-ar afla!”.

Ing. Florin Florian – prefectul Sălajului, după ce a vorbit, pertinent, despre importanța Zilei de 1 Decembrie și a urat „La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a citit Mesajul Prim-ministrului Viorica Dăncilă, cu ocazia Zilei Naționale a României în An Centenar:

„Sărbătorim, astăzi, Ziua Națională, în An Centenar, cu gândul la unitatea celor care, acum o sută de ani, au crezut în viitorul României și la datoria sacră pe care o avem de a ne inspira din acest ideal împlinit al înaintaților noștri. Le adresez, cu acest prilej, tuturor românilor un mesaj de pace și de unitate. Am încredere că societatea românească are, în continuare, suficiente resurse pentru consens, echilibru și înțelepciune politică, astfel încât să promovăm interesul nostru comun, ca națiune europeană. Să intrăm în al doilea secol de existență a României moderne repetând exemplul părinților Marii Uniri, pentru a duce la bun sfârșit proiectele strategice pe care ni le-am propus pentru România. Să nu le mai întrerupem pentru că le-au început ceilalți! Orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum. Faptul că toți ne dorim să trăim într-o Românie prosperă, atașată valorilor europene, și care să își păstreze identitatea națională, reprezintă cel mai bun argument pentru a ne uni eforturile în interesul cetățenilor și al nostru, ca națiune. Celebra deviză „prin noi înșine”, pusă de Brătieni pe frontispiciul Marii Uniri trebuie să își găsească un corespondent și în actualitatea noastră, iar asta nu ne face mai puțin pro-europeni. Cred în consens, echilibru și cooperare. Diferențele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziții adverse. Fiecare are dreptul la propria opinie. Putem dezbate, putem negocia, există pârghii legislative și instituționale care funcționează și care trebuie respectate. Sunt momente în care este nevoie de pace politică, și adresez un apel, în acest sens, clasei politice. Ca români, când vorbim despre România, indiferent de calitățile oficiale pe care le avem, trebuie să dăm dovadă de echilibru în declarații și să lăsăm deoparte mizele electorale și politice. Să fim uniți în perspectiva apropiatului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în care ne revine rolul de mediator imparțial. Să arătăm că țara noastră este pregătită să-și îndeplinească demn această înltă responsabilitate! Să ne unim eforturile pentru ca evoluția economică a României să permită trecerea la moneda euro în anul 2024. Să fim uniți, pentru ca admiterea României în Spațiul Schengen să fie decisă doar pe baza criteriilor tehnice obligatorii. Acestea sunt principalele motive care ar trebui să ne unească. La 100 de ani de la Marea Unire, avem cel puțin 100 de motive să acționăm ca o națiune demnă și puternică: frumusețea naturală a României, istoria, resursele naturale, tradițiile, oameni de cultură, oameni de știință, mari personalități politice și sportivi, care au făcut cunoscut numele României în întreaga lume. Și, mai presus de toate, avem responsabilitatea viitorului nostru și al generațiilor viitoare. Prin dialog și deschidere, putem construi o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”.

Apoi, în momentul intonării „Imnului Eroilor”, au depus coroane de flori și jerbe, în jurul Memorialului „Iuliu Maniu”: Parlamentul României; Instituția Prefectului Județului Sălaj; Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei; Unitățile Militare din Garnizoana Șimleu Silvaniei; Cadrele Militare în rezervă și în retragere, Asociația „Cultul Eroilor” și Veteranii de Război; Organizațiile județene și locale ale: Partidului Social Democrat, Partidului Național Liberal, Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, Alianței Liberal Democrate și Uniunii Salvați România; Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj; Bisericile Ortodoxe și Bisericile Greco-Catolice; Spitalul Orășenesc Prof. Dr. Ioan Pușcaș; Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor; Serviciul Fiscal Orășenesc Șimleu Silvaniei; Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă; Școlile Gimnaziale; SC SIMEX SA Șimleu Silvaniei.

N-a lipsit grupul de elevi (fete și băieți), reprezentând Școala Gimnazială „Horea”, care a susținut un scurt și adecvat program cultural-artistic, sub bagheta dirijorală a prof. Traian Albu (81 de ani!) și în acompaniamentul orchestral al cantautorului Petre Gliguța. Pentru recitarea poeziilor: O zi sfântă mare, 1 Decembrie 1918; Uniți suntem și Uniți-vă, români! și pentru interpretarea cântecelor: Uniți am fost, Din Ardealul meu cel Sfânt și Ce-ați văzut, păstori?, micii „artiști” au fost răsplătiți cu aplauze binemeritate.

În timpul constituirii dispozitivului de defilare, profesoara Ancuța Bălăjel (logoped la Centrul de Servicii Sociale nr.2 din Zalău) a încântat asistența, interpretând Imnul Centenarului, cu acompaniamentul Fanfarei „Promenada”.

A urmat Parada Militară, începând cu defilarea detașamentelor din cadrul structurilor de compunere a Sistemilui Național de Apărare, condusă de lt.col. Marius Vetișan. În ordine, în aplauzele prelungite ale publicului spectator, au defilat, în uniforme multicolore: Detașamentul Ministerului Apărării Naționale (comandant, cpt. Daniel Roșan), cu plutonul 1 (comandant, lt. Dorel Boitor), plutonul 2 (comandant, Bartha István) și plutonul 3 ( comandant, lt. Alexandru Bălaj); Plutonul de Jandarmi „Menumorut Voievod” Sălaj (comandant, mr. Claudiu Bogdan); Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU)„Porolissum” Sălaj , cu plutonul 1 (comandant, lt.col. Florin Pop), plutonul 2 – Secția de Pompieri Șimleu Silvaniei (comandant, mr. Ioan Mălan), plutonul 3 – Detașamentul de Pompieri Zalău (comandant, cpt. Florin Opriș); Plutonul Poliției Șimleu Silvaniei și a secțiilor de poliție arondate (comandant, subinspector Sorin Valentin Iftimie); Detașamentul Serviciului de Ambulanță Sălaj (comandant, ambulanțier Adrian Onicaș) și Detașamentul de voluntari „Crucea Roșie” Sălaj (comandant, Andreea Teodora Ardelean).

La defilarea tehnicii militare, Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA” a prezentat două autocamioane cu tunuri obuziere și un autocamion cu un tun antitanc. Inspectoratul de Jandarmi Sălaj a prezentat două autospeciale de patrulare și intervenție în mediul urban și rural și una destinată acțiunilor antiteroriste. ISU Sălaj a defilat cu șase autospeciale, fiecare cu roluri specifice în activitățile de comandă, intervenție, prim ajutor, salvare etc. Parada tehnicii pompierilor a cuprins două autocamioane de transport speciale, destinate intervențiilor la dezastre și accidente colective provocate de calamități. Detașamentul de tehnică al Poliției orașului Șimleu Silvaniei a cuprins trei autospeciale folosite de către Secția Rutieră, Secția de Ordine Publică și Serviciul pentru Acțiuni Speciale. Serviciul de Ambulanță Sălaj a prezentat trei ambulanțe speciale (de consult la domiciliu, prim ajutor și transport de persoane accidentate la unitățile de primiri urgențe).

Ceremonia s-a încheiat cu onorul Fanfarei „Promenada”. Apoi, în incinta Cetății „Báthory”, au avut loc „convorbiri” amicale despre Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri, dar și despre alte subiecte „lumești”, savurând tradiționala „fasole cu cârnați” și salată de varză albă (preparate la Popota Garnizoanei șimleuane), precum și binefăcătorul ceai fierbinte!

Către seară, pe scena Casei de Cultură, în fața unui public entuziat și generos în aplauze (!), s-a desfășurat Concertul de muzică românească patriotică „Împreună la Unire”. În prima parte, au cântat elevii: Giulia Cavaler (Școala „Silvania”), Alexandru Câmpan, Ionuț Neica și Iasmina Lupou (toți trei de la CN „Simion Bărnuțiu”), instruiți de către cantautorul Ilie (Uță) Oros. În cea de-a doua parte, interpreți au fost elevii: Octavia Trif, Diana Moisi (ambele de la Școala „Silvania”), Andreea Rus, Rareș Oltean, Torkos Daria și Larisa Rus (toți patru de la CN „Simion Bărnuțiu”), pregătiți de către cantautorul Petru Gliguța.

Tot în cadrul activităților Marii Sărbători, duminică, 2 decembrie 2018, în Cehei (suburbie a Șimleului), satul ziaristului Petre Borzescu (1893-1982, participant la Marea Adunare de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918), după săvârșirea Sfintei Liturghii, cu predica „Vindecarea orbului din Ierihon” (preotul Adrian Vancea, Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”) , în prezența enoriașilor ceheieni și a unor oficialități șimleuane și zălăuane, a fost inaugurat și sfințit „Monumentul Eroilor”, operă a sculptorului zălăuan Marius Tutovan. La admirabilul monument, care redă numele și prenumele celor 36 de eroi, căzuți în luptele purtate în Primul Război Mondial, au fost depuse coroane de flori, pe muzica adecvată a Fanfarei Bisericii Baptiste din Cehei (dirijor, Ioan Pop). Cu acest prilej, un grup de elevi localnici ( pregătiți de către prof. Sorina Vancea de la Școala „Silvania”) a prezentat un program cultural-artistic (poezii și cântece patriotice). În plus, poetul șimleuan George Mureșan și-a lansat volumul de poezii patriotice „La mulți ani, România!”, iar cantautorul șimleuan Teodor Pocola a cântat două cântece patriotice, unul pe versurile poeziei lui George Mureșan, „Sfânta unitate”. A urmat o binevenită agapă (masă prietenească, frățească) cu produse culinare locale, chiar în fața bisericii!

Așadar, acestea au fost principalele activități desfășurate în orașul Șimleu Silvaniei, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Unirii. Marea Unire din 1918 a fost, este și rămâne pagina cea mai sublimă din Cartea de Istorie a României! La Ceas Centenar, au fost omagiați cei care au contribuit, în urmă cu 100 de ani, la desăvârșirea unității naționale române. Printre făuritorii Marii Uniri, alături de Regele Ferdinand I, Regina Maria, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Hossu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș și mulți alții, se află și marele Iuliu Maniu, fiecare fiind un exemplu demn de urmat pentru cei care doresc Reîntregirea Țării.

La mulți ani, ROMÂNIA! La mulți ani, dragi ROMÂNI, oriunde v-ați afla!

Prof. Marin ȘTEFAN,

Publicist, Șimleu Silvaniei