Expoziția „Școala de altădată – De la tăbliță la tabletă, de la cercetași la pionieri” a adus elevi și cercetași împreună

mai 23, 2016 | Administrator

cercetasi_muzeu-450x254Două clase de elevi zălăuani au vizitat vineri, 20 mai, expoziția temporară organizată la Galeria de Artă „Ioan Sima” din Zalău, după care a urmat o activitate cercetășească menită să ofere tinerilor o alternativă la timpul petrecut în mediul virtual. În cadrul expoziției, organizatorul acestui eveniment, istoricul Marin Pop, le-a prezentat elevilor obiectele expuse, le-a vorbit despre școala de altădată și despre tinerii străjeri și pionieri din perioada comunistă.

Imediat după vizitarea expoziției a avut loc o activitate cercetășească unde au fost invitați doi cercetași de la Șimleu Silvaniei pentru a împărtăși elevilor ce înseamnă să fii un cercetaș, care e echipamentul unui cercetaș, de unde vine cercetășia, ce înseamnă o patrulă, care e salutul cercetașilor, ce reprezintă el și, desigur, aspecte ce țin de activitățile care se desfășoară în taberele cercetășești.

cercetasi_muzeu2-450x231Fostul șef de trupă de la Șimleu Silvaniei, Doru Pușcaș, i-a învățat pe cei prezenți două noduri de bază care se folosesc în construcțiile din tabere, dar și să folosească Codul Morse pentru a transmite mesaje ca „SOS” sau „Ajutor” cu ajutorul cravatei de cercetaș ori cu semnale luminoase. Totodată, acesta le-a explicat cum să se orienteze cu ajutorul busolei, dar și cu ajutorul altor semne din natură.

Elevii implicați în această activitate provin de la Școala Gimnazială „Corneliu Coposu” și de la Școala Gimnazială „Porolissum” din Zalău.

„Consider că ar fi necesar ca și în Sălaj să existe o filială a cercetașilor pentru că cercetășia este o organizație democratică, în primul rând față de străjerie și pionierii care au fost folosiți și în scop propagandistic de către regimul comunist. cercetasi_muzeu2Cred că cercetășia ar fi foarte utilă în ziua de azi când copii se izolează într-o lume virtuală a tabletei, a calculatorului și se deconectează de lumea reală. Cu ajutorul taberelor care s-ar putea organiza cred că i-am putea aduce un pic mai aproape de realitate”,

a transmis gazda evenimentului, cercetătorul Marin Pop.

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro