Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Sinagoga a fost construită în anul 1876 și în prezent este transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord cu sprijinul „Asociaţiei Memoriale Hebraica” din Nuşfalău, Jewish Architectural Heritage Foundation

Sinagoga

Sinagoga a fost construită în anul 1876 și în prezent este transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord cu sprijinul „Asociaţiei Memoriale Hebraica” din Nuşfalău, „Jewish Architectural Heritage Foundation” din SUA, Primăriei Şimleu Silvaniei, Consiliului Judeţean Sălăj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălăj. Inaugurarea muzeului a avut loc în anul 2005.

În lunile mai și iunie ale anului 1944, populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo [2]. Din cei câțiva evrei care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în România, ultima familie evreiască a emigrat din regiune la mijlocul anilor ’60 ai secolului al XX-lea, în timpul regimului comunist. Exodul membrilor comunității a dus la abandonarea sinagogii, care a început să se ruineze.

La sugestia Mihaelei Gross, secretarul Asociației Memoriale “Hebraica” din Nușfalău, arhitectul Adam Aaron Wapniak, originar din Brooklyn, a realizat un proiect de restaurare a sinagogii abandonate după o vizită făcută aici în anul 2003 [3]. Acest proiect a trezit interesul medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului, Zoltan și Ștefania Hecht, originari din Nușfalău. Au fost înființate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, condusă de Adam Wapniak și Alexander Hecht, respectiv Asociația Memorială “Hebraica” Nușfalău, al cărei președinte este Gheorghe Gross. Cele două asociații au semnat un contract de comodat cu Federația Comunităților Evreiești din România, prin care clădirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău, pentru gestionarea lucrărilor și înființarea unui centru multicultural.

Cele două organizații au lansat o campanie puternică de strângere de fonduri pentru finalizarea construcției și de creare a unui Institut de învățământ. Muzeul funcționează acum ca un centru de învățământ și resursă esențială pentru Educația Holocaustului în regiune. Elevilor și studenților le sunt oferite zilnic vizite ghidate. Piesa centrală a muzeului este sinagoga construită în 1876 [4]. În anul 2004 au început lucrările de restaurare ale sinagogii, fiind înlocuit acoperișul și consolidându-se clădirea.

La data de 11 septembrie 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord în clădirea sinagogii din Șimleul Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York și a Asociația Memorială “Hebraica” Nușfalău.

În lista sinagogilor din România publicată în lucrarea „Seventy years of existence. Six hundred years of Jewish life in Romania. Forty years of partnership FEDROM – JOINT”, editată de Federația Comunităților Evreiești din România în anul 2008, se preciza că Sinagoga din Șimleu Silvaniei nu mai era în funcțiune.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Adresă: Piaţa 1 Mai, Șimleu Silvaniei 455300