Șimleul în detalii de arhitectură

august 27, 2015 | Administrator

Șimleu Silvaniei, oraș situat la poalele Măgurii a fost întotdeauna un centru cultural important al Sălajului. De numele lui se leagă mari personalități istorice și culturale ale românilor transilvăneni, este suficient să-i amintim aici pe Simion Bărnuțiu, Ioan Ossian sau Iuliu Maniu. Ca să nu mai vorbim de faptul că la Șimleu Silvaniei s-a născut viitorul rege al Poloniei, Bátory István.

Din punct de vedere arhitectonic, Șimleu Silvaniei mai păstrează, în ciuda construcțiilor din perioada comunistă, o parte din aspectul pe care l-a avut înainte de Unire sau din perioada interbelică. Blogul Foto-Travel vă prezintă o galerie foto a celor mai frumoase detalii de arhitectură întâlnite în oraș.

Spre diferență de celelalte orașe ale județului Sălaj, mă refer aici la Jibou, Cehu-Silvaniei sau Zalău, la Șimleu Silvaniei mai găsești case vechi din secolul XIX a căror fațade păstrează ornamente arhitecturale spectaculoase. Acestora li se adaugă câteva porți de fier forjat, adevărate opere de artă.

Este suficient să te plimbi pe principalele artere ale orașului, strada Simion Bărnuțiu ce începe din zona Liceului Tehnologic ”Ioan Ossian” și duce spre primărie sau pe strada 1 Decembrie ce continuă de la Primărie spre Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu”, pentru a admira șirul de case ce mai păstrează un parfum de epocă în ciuda modernizării evidente. Din când în când, acest șir de case cu un singur nivel este întrerupt de câte o clădire ce adăpostește o instituție publică sau una de învățământ. La prima vedere nimic spectaculos, case vechi, unele cu fațade refăcute. Dacă însă te oprești din goana cotidiană și privești cu atenție aceste imobile, sigur vei găsi elemente care-ți vor atrage atenția.

Citește articolul complet pe: mirel-matyas.blogspot.ro