Tabăra medievală de la Șimleu Silvaniei a deschis porțile Cetății Bathory spre viitor

septembrie 19, 2016 | Administrator

În zilele de 17-18 septembrie, în urbea de la poalele Măgurii a avut loc prima ediție a unui eveniment cultural ce și-a propus să dea viață Cetății din centrul orașului, printr-o activitate de reconstituire istorică a perioadei medievale, perioadă în care a fost construit Castelul familiei Bathory. Evenimentul a adus oameni împreună, i-a așezat în jurul unei teme cu caracter istoric, într-un spațiu cu încărcătură istorică, le-a transmis respectul pentru promovarea culturii, le-a stimulat și încurajat dorința de cunoaștere și a contribuit la sporirea mândriei locale. Activitățile, așa cum au fost ele prezentate în program, redau punctual tot ce s-a realizat în aceste două zile, la Șimleu Silvaniei. În realitate, activitățile au fost percepute, de fiecare, altfel. Fie că au văzut pentru prima oara o armură, că au călărit, că au tras cu arcul, că au cântat la un instrument, că și-au făcut o fotografie cu personajul lor preferat, că au auzit un lucru inedit despre descoperirile arheologice, ori, pur și simplu, că au retrăit momentele petrecute demult în Parcul Cetății, atelierele și celelalte activități au avut o componentă educativă și recreativă, în același timp. În semn de admirație pentru cel care a fost Rege al Poloniei și Principe al Transilvaniei, Istvan Bathory, un grup de 33 de polonezi au venit la Șimleu pentru a reda, prin intermediul portului specific, al paradei desfășurate prin centrul orașului, a jocurilor și a luptelor, elemente ale perioadei medievale. De asemenea, grupul de polonezi a participat la o slujbă religioasă medievală, după care au depus flori la bustul Regelui Bathory și au vizitat câteva obiective turistice din oraș.

De la Dealul Cetății până la Castelul familiei Bathory și mitul tunelului de legătură

Informații despre trecutul Cetății de pe Măgură au fost transmise prin intermediul unei prelegeri științifice ale dr. Horea Pop, arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Pe Dealul Cetății a existat o cetate care a fost incendiată și distrusă de romani, după care, în secolul XI, s-a construit o altă fortificație, cea medievală. Până în secolul XIII, cetatea era din lemn și apoi, între secolele XIII- XV, cetatea a fost din piatră. Mai târziu, familia Bathory construiește Castelul Bathory aflat în centrul orașului pentru că cetatea de pe deal nu mai corespundea necesităților familiei aristocrate, motiv pentru care a fost abandonată. În acest fel, cercetătorul dezminte mitul conform căruia între cele două cetăți ar exista un tunel subteran de legătură:

Încerc să demolez ideea conform căreia între cele două cetăți ar exista un tunel de retragere. Nu este pentru că ar trebui să te retragi dintr-un castel într-o ruină. […] Este o legendă care apare peste tot pe unde există ruine, cetăți, castele și biserici”.

Una peste alta, cei prezenți au putut să vadă o bucată de istorie, să stea de vorbă cu trubaduri și domnițe, sa tragă cu arcul, să facă parte pentru câteva ore dintr-o tabără medievală, să-și vadă edilul și alte oficialități locale defilând în costume medievale, să se fotografieze cu husarii fioroși și să lase imaginația să zboare către cândva, către atunci când Cetatea Bathory era locuită.Și pentru că evenimentul a fost bine primit de către șimleuani și sălăjeni, organizatorii își propun să facă din el un festival cu tradiție.

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro