Ziua Mondială a Teatrului

martie 27, 2013 | Administrator

Motto: “Ca o piesă de teatru, aşa este viaţa: nu interesează
cât de mult a ţinut, ci cât de frumos s-a desfăşurat”

( Lucius Annaeus Seneca, c.4 î.Hr. – 65 d.Hr., filozof şi scriitor latin)

Acum 51 de ani (27 martie 1962), la Paris, a fost sărbătorită pentru prima oară “Ziua Mondială a Teatrului”, dată stabilită cu un an înainte de Institutul Internaţional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena. De atunci, an de an, atât artiştii, cât şi publicul din ţările membre ale acestui for internaţional de cultură, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice şi ca mod de expresie a umanităţii, indiferent de orice limite geografice, lingvistice sau culturale, religioase sau politice. În acest mod s-au încurajat creaţiile artei spectacolului şi cooperarea internaţională între oamenii de teatru, pentru a creşte rolul acestora în dezvoltarea şi consolidarea păcii şi prieteniei între popoare.
3În acest context, Centrul Cultural Şimleu Silvaniei a organizat, la Biblioteca “Alexandru Şuluţiu-Şterca”, o expoziţie de carte cu cei mai cunoscuţi dramaturgi şi un simpozion tematic, ambele dedicate valorilor teatrului românesc şi mondial, valori pe care şimleuanii le-au susţinut şi le-au promovat de-a lungul timpului.

Elevii prezenţi au susţinut scenete de teatru şi au vizionat fragmente de înregistri ale unor piese de teatru cunoscute sau studiate în şcoală, printre care: Vizită, O noapte furtunoasă şi O scrisoare pierdută (toate trei de I.L. Caragiale); Răzvan şi Vidra (B.P. Haşdeu), Romeo şi Julieta (W.Shakespeare).

1Despre acest eveniment cultural au vorbit: Dorel Cherecheş – director, Mihaela Pop – bibliotecară, Monica Rad – profesoară şi Gabriel Trif – ambii de la Grupul Şcolar “Ioan Ossian”. De asemenea, elevul Septimiu Marc (Gr. Şc. “Ioan Ossian”) a prezentat o recenzie a piesei de teatru “O scrisoare pierdută”.
Menţionăm faptul că, în aceeaşi locaţie, bibliotecara Paraschiva Pascu a organizat o inedită activitate, denumită “George Topîrceanu – poet naţional”, cu prilejul împlinirii a 127 de ani de la naşterea renumitului poet şi prozator.

2Elevii Şcolii Gimnaziale “Silvania”, coordonaţi de profesoarele Melania Moşincat şi Maria Bucur, au prezentat “colaje” cu biografia şi opera lui George Topîrceanu, recitind – apoi – din poeziile îndrăgite de aceştia.