Memorialul lui Iuliu Maniu, dezvelit la Șimleu Silvaniei în prezența unicului strănepot în viață, Ioan Boilă

februarie 6, 2017 | Administrator

La 64 de ani de când „s-a stins lumina în celula 3” din Sighet, Iuliu Maniu s-a întors simbolic în orașul său natal, Șimleu Silvaniei, unde a fost primit de oameni buni, oameni care au înțeles rolul marelui om politic, oameni care și-au dorit să-l vadă pe Iuliu Maniu așezat „pe soclul admirației și al respectului profund”.  Cu acest crez a fost inaugurat memorialului „Iuliu Maniu – făuritor de țară” din centrul orașului, în cadrul unui moment de comemorare.
Statuia lui Iuliu Maniu evidențiază trăsăturile și expresivitatea pe care acesta le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918.

„Conceptul lucrării este o poveste a personajului și a faptelor lui Iuliu Maniu. […] Toată construcția lucrării este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz și este așezat pe un jilț care subliniază statura lui de om de stat.

Cât despre poziția mâinilor: mâna stângă strânsă înseamnă unitate, iar mâna dreaptă cu palma în jos înseamnă poziția liderului care conduce. Toată lucrarea stă pe un piedestal așezat în mijlocul unui luciu de apă care se revarsă peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoară conturul țării este un citat, un fragment din declarația de la 1918 a lui Iuliu Maniu. […] Pe jilțul personajului este o cergă țărănească pe care sunt motive tradiționale din Moldova, Țara Românească și Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârșie Iuliu Maniu provenea din rândul țărănimii și a evoluat până la postura de om de stat, pe de altă parte subliniază unitatea celor trei Provincii românești. Iuliu Maniu stă așezat pe un jilț din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică […] și faptul că personajul stând pe un jilț reprezintă demnitatea lui de om de stat”,

a precizat sculptorul acestui Memorial, Nicu Mihoc. Și pentru că suntem atenți la ceea ce rămâne pentru posteritate, e demn de amintit faptul că monumentul a fost construit cu aportul financiar al Primăriei Șimleu Silvaniei, iar costul manoperei a fost oferit ca donație de către sculptorul Nicu Mihoc.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, de la toate nivelurile administrative și politice ale țării, însă nu putem să nu remarcăm, de dragul adevărului apăsător, că cel care s-a considerat a fi printre cei dintâi susținători dârji ai cauzei de la Bădăcin, primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, a omis acest eveniment.

Data de 5 februarie 2017 va rămâne în conștiința șimleuanilor și în arhivele istoriei, iar martor ocular al acestui eveniment va fi tăcuta Măgură, cea care, la braț cu timpul, a sedimentat vieți de om și epoci de viață.  Din solul rece și ud, din rădăcinile sufletului, familia Maniu își cheamă copilul acasă, la Bădăcin, pentru a fi împreună în eternitate. Strănepotul său, dr. Ioan Boilă îi va trimite președintelui țării, Klaus Iohannis, o cerere prin care va solicita reluarea căutărilor „trupului cu tijă în picior”. …Iar el, unul dintre cei 9 copii ai familie Maniu, aruncat cu dispreț în Groapa nepăsării, așteaptă să se întoarcă la Bădăcin, lângă familie, în liniștea grădinii lui.

Iar „acasă” înseamnă acasă

„După Revoluție au existat, și poate există și astăzi oameni care trăiesc dintre cei care l-au îngropat. Era imposibil atunci, și eu spun că este imposibil și astăzi, dacă se vrea, să nu fie găsite aceste oseminte și să se împlinească dorința lui (n.r. Iuliu Maniu): «Doresc să aștept învierea morților lângă strămoșii mei din Bădăcin»; ei bine, această dorință nu a fost împlinită nici până în ziua de astăzi”,

spune Ioan Boilă, iar realitatea ne forțează să-i dăm dreptate. Atunci, ca și acum, trupul și tezaurul sufletesc al lui Maniu sunt niște ghimpi în lumea oamenilor mici. Să fi fost manist, era o culpă. Să fii manist, e o luptă. Și totuși, ca să știm care e drumul drept, îl avem de indicator pe Iuliu Maniu. Vorbim, deci, de calea strâmtă a valorilor morale și politice pe care ni le-a dăruit de busolă.

Același dezinteres cras, același nor de răzbunare se abate și asupra Casei de la Bădăcin, a casei care stătea sprijinită în bârne de speranță pentru a nu se prăbuși un perete de istorie. Pe acest perete așezăm, în rame aurite, realizări mari și am aminti doar rolul lui Maniu în Unirea de la 1918.

Ne dorim ca centenarul Marii Uniri să ne găsescă admirând reușita oamenilor simpli de a fi salvat un monument istoric și, de ce nu, așezând flori la căpătâiul  lui Iuliu Maniu întors în Dealul Țarinii.

Cei care au acest crez și cei care dețin măsura valorii lui Iuliu Maniu pot contribui la reabilitarea memoriei lui Maniu prin reabilitarea Casei, donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Întreaga activitate legată de evoluția campaniei poate fi urmărită pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts

Sursa: “Salajul Pur si Simplu”