Ziua Eroilor

mai 26, 2017 | Administrator

Motto: „ Adevăratul eroism constă în a fi superior faţă de problemele vieţii, în orice fomă ne-ar provoca la luptă”. Napoleon Bonaparte (1769 – 1821), împărat al Franţei

De 97 de ani (ca urmare a Decretului-lege nr.1693/4 mai 1920), după Praznicul Sfintei Sărbători Înălţarea Domnului (Ispasul), românii sărbătoresc şi Ziua Eroilor. Drept prinos pentru toţi eroii neamului românesc, aceasta a fost proclamată sărbătoare naţională prin Legea nr.379/2003. În acest context, joi, 25 mai 2017, Garnizoana Şimleu Silvaniei, Primăria şi Consiliul Local au organizat activităţi de sărbătorire a Zilei Eroilor.

Festivităţile au început înaintea prânzului, la Cimitirul Eroilor. Din anul 2015, aşa se numeşte Cimitirul Catolic (strada Mihail Sadoveanu), întrucât atunci a fost identificat, în incinta acestuia, mormântul sergentului Emil Barbu (1920-1944), din satul Ludişor, comuna Voila (județul Braşov). Acesta a decedat în urma transportului de muniţie înspre Şimleu Silvaniei. De asemenea, acolo sunt şi 10 morminte ale unor soldaţi germani, căuţi în luptele din zona Şimleului, în perioada 5 septembrie – 16 octombrie 1944, în timpul retragerii lor spre Carei. În prezenţa ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului, a col. Anghel Ioana – comandantul Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu” şi a unor cadre militare din Garnizoana şimleuană  s-a efectuat un ceremonial de pomenire şi de cinstire a acestora, cu Gardă de Onoare, serviciu religios şi depuneri de coroane de flori. La finalul ceremoniei, trompetul a dat stingerea pentru toţi eroii.

Apoi, activităţile au continuat în jurul Sfintei Troiţe din faţa Bisericii Ortodoxe nr.1, unde, la ora 12:00, în dangătul clopotelor, începea ceremonia, în prezenţa multor şimleuani şi nu numai. Pe fondul muzical al „marşului de întâmpinare”, Garda de Onoare alcătuită din militari ai Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, sub comanda mr. Adrian Anghel, a dat onorul primarului Septimiu Cătălin Ţurcaş şi colonelului Ştefan Toader – comandantul Garnizoanei şimleuane, care au salutat Drapelul de Luptă şi au trecut în revistă Garda de Onoare.

În continuare, a fost intonat Imnul de Stat al României, urmând Te Deumul soborului de preoţi de la Bisericile Ortodoxe şi Greco-Catolice, cu săvârşirea parastasului de pomenire pentru eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertate, dreptate şi credinţă, pentru apărarea ţării şi întregirea acesteia. Întreaga solemnitate a fost coordonată de plt. Maria-Claudia Ungureanu, având şi o scută expunere tematică, iar sonorizarea fost asigurtă de dl. Romeo Oltean (Primăria şimleuană).

În discursul său, col. Ştefan Toader a spus, printre altele:

„ […] Cinstirea eroilor este o datorie sacră a oricărui popor, pe cale de consecinţă, şi a fiecăruia dintre noi. Mai mult decât atât, este o datorie a fiecărui popor şi este o tradiţie să cinstim mormintele celor care au căzut pe teritoriul României şi aparţin altor state, indiferent că ne-au fost aliaţi sau ne-au fost inamici. Această sărbătoare îşi are originea în anul 1920, când a fost proclamată cinstirea eroilor. […] De asemenea, în anul 1923 a fost creată instituţia Eroului Necunoscut şi a Ostaşului Necunoscut. Ostaşul Necunoscut a fost identificat de către unul dintre cei mai tineri militari, un elev din Liceul Militar, pe numele său Eusebiu Camilar, care a fost pus să arate, dintre sicriile aflate în faţa sa, unul dintre ele. Trecând prin faţa lor, a ales unul dintre ele şi a spus „acesta este tatăl meu”. […] Să ne aplecăm frunţile în faţa acestor martiri ai neamului, prin sacrificiul cărora suntem astăzi o naţiune liberă. Hristos s-a Înălţat! Glorie Eroilor României!”.

De asemenea, în cuvântarea sa, primarul Septimiu Cătălin Ţurcaş a reliefat, printre altele:

„ […] De fiecare dată, în 25 mai, la marea sărbătoare a Înălţării Domnului, ne adunăm aici şi, cu responsabilitate, ne amintim de cei care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi. […] Am fost în urmă cu o oră şi jumătate în Cimitirul de pe strada Sadoveanu şi, împreună cu cadre militare, am depus coroane de flori, atât la mormântul eroului român, cât şi la mormintele eroilor germani, care au căzut la datorie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici, în Şimleu Silvaniei. […] Şi în viaţa noastră de zi cu zi există foarte mulţi eroi şi, din păcate, pe majoritatea, noi, cei mulţi,  nu-i observăm. Oameni care s-au născut să facă bine, oameni care se apleacă la suferinţele celor de lângă ei. Ar trebui să-i numim şi pe ei, la fel, eroi, pentru că sunt nişte eroi. […] Ar trebui ca în această zi, poate, să ne îndreptăm un gând şi asupra lucrurilor bune pe care oamenii din ziua de azi le fac pentru semenii lor. […] Să le dea Dumnezeu odihnă veşnică tuturor eroilor care s-au jertfit pentru ţară, pentru un ţel. Şi, cu siguranţă, ca în această mare sărbătoare, în care Domnul se Înalţă la Cer, sufletele lor, atunci când au murit, s-au înălţat la Cer pentru libertatea noastră de astăzi. Dumnezeu să-i odihnească! […]”.

Odată cu intonarea Imnului Eroilor, au depus coroane de flori reprezentanţi ai: Primăriei şi Consiliului Local Şimleu Silvaniei; Ministerului Apărării Naţionale, prin Unităţile Militare din Garnizoana şimleuană; Asociaţiilor Naţionale ale Veteranilor de război, Cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi Cultului Eroilor „Regina Maria” (filiale locale); Bisericilor Ortodoxe şi Greco-Catolice; CN „Simion Bărnuţiu”, CT „Iuliu Maniu” şi LT „Ioan Ossian”; Şcolilor Gimnaziale; Partidului Social Democrat; Partidului Naţional Liberal (filiale locale); SC „Simex” SA; Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (filiala locală).

A urmat un program cultural-artistic adecvat, prezentat de un grup de 30 de eleve de la Şcoala Gimnazială „Horea”, pregătit de prof. Traian Albu. Remarc bunăvoinţa directorului şcolii, prof. Cosmin Porcar, care, în nenumărate rânduri, a asigurat participarea unor elevi la desfăşurarea diferitelor evenimente din viaţa comunităţii şimleune. Elevele au fost monitorizate de prof. Cornelia Filip ( prof. Traian Albu a lipsit motivat), iar conducerea şi acompaniamentul orchestral au aparţinut cantautorului Petre Gliguţa (Cercul Militar şimleuan). Au fost citite poeziile: Ziua Eroilor (eleva Alexia Şandor), Sub piatra funerară (Adriana Man) şi Rugăciunea noastră (Dalia Şandor) şi interpretate cântecele: Vă-ntoarceţi din război, Moartea vitează, Cântecul lui Ştefan şi Colind la Înălţarea Domnului. Ca de obicei, asistenţa a răsplătit încântătoarea evoluţie a acestora cu aplauze binemeritate.

Festivitatea s-a încheiat cu atractiva defilare a Gărzii de Onoare, prin faţa Parcului Central al oraşului Șimleu Silvaniei, pe strada 1 Decembrie 1918.

 

                                                                                                               Prof. Marin ŞTEFAN,

                                                                                                       Publicist, Şimleu Silvaniei