Acord de colaborare pentru salvarea casei și memoriei lui Iuliu Maniu

septembrie 14, 2015 | Administrator

În cadrul unei conferințe de presă, organizată vineri, 11 septembrie la Protopopiatul Greco-Catolic din Șimleu Silvaniei, a fost prezentat acordul de colaborare dintre Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, protocol care prevede dezvoltarea unor proiecte culturale cu scopul refacerii memoriei lui Iuliu Maniu și a familiei sale.

Semnarea Protocolului a avut loc joi, 10 septembrie, la București, și reprezintă rezultatul demersurilor întreprinse de IICCMER, Parohia Greco-Catolică Bădăcin și avocatul Răzvan Prișcă de a găsi soluții de finanțare pentru restaurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, într-o primă fază, prin atragerea unei finanțări europene. Ulterior, protocolul vizează și amenajarea muzeului din casa lui Iuliu Maniu.

Semnarea acestui acord de colaborare se alătură acțiunilor campaniei publice „Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”, de a salva de la prăbușire și de la uitare un Monument Istoric de o importanță deosebită pentru această zonă și pentru această țară. Totodată, prin intermediul colaborării se vor realiza, în perioada următoare, demersuri pentru identificarea osemintelor lui Iuliu Maniu, aflate cel mai probabil în Cimitirul Săracilor din Sighet.

Acest scop ar putea fi atins doar cu ajutorul unui georadar, un fel de dronă, care permite scanarea terenului până la o adâncime de 2 metri. În identificarea osemintelor lui Iuliu Maniu de mare ajutor va fi indiciul că Iuliu Maniu avea o tijă de metal în piciorul stâng. Odată identificată acea bucată de metal, vor începe săpăturile în perimetrul respectiv, după care se va realiza un test ADN comparativ, care să probeze faptul că acele oseminte, într-adevăr, îi aparțin lui Iuliu Maniu. Până la acest moment nu s-au mai făcut căutări cu un astfel de aparat, de aceea șansele de reușită sunt încă rezervate.

IICCMER, prin Președintele Executiv, Radu Preda, va înființa și un premiu intitulat „Maniu-Brătianu” care va fi decernat anual, la data de 5 februarie, când se comemorează moartea lui Iuliu Maniu, acelor persoane care se implică în păstrarea memoriei, a valorilor și a simbolurilor naționale.

La evenimentul de la Șimleu a luat cuvântul avocatul Răzvan Prișcă, cel care a formulat propunerea protocolului și a sprijinit demersurile campaniei de salvarea a Casei de la Bădăcin, primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcaș și preotul Cristian Borz.

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro