Alegerile pentru Parlamentul European

iunie 7, 2009 | Administrator

Pentru a şaptea oară în istoria de 50 ani a Parlamentului European, în perioada 4-7 iunie, au avut loc alegeri directe, simultan în toate cele 27 state membre UE, oferind celor 375 milioane de cetăţeni europeni cu drept vot posibilitatea de a decide asupra politicilor la nivel european.

Cetăţenii români au votat la 7 iunie un număr de 33 deputaţi europeni din numărul total de 736.
Parlamentul European este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct. Provenind din 27 de ţări, aceşti deputaţi europeni reprezintă o gamă variată de partide politice, circumscripţii şi perspective naţionale.
În Parlamentul European, marea majoritate a deputaţilor se organizează în grupuri politice în funcţie de afinitaţile lor politice. Astfel, Parlamentul European, ca şi Europa, înseamnă diversitate, pe care acesta şi-o asumă şi o omagiază. Se vorbesc 23 de limbi în Parlamentul European.
Parlamentul European joacă un rol activ în elaborarea legislaţiei care are un impact asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor, ca de exemplu, legislaţia privind protecţia mediului, drepturile consumatorilor, egalitatea şanselor, transportul, libera circulaţie a lucrătorilor, capitalurilor, mărfurilor şi serviciilor. Parlamentul şi Consiliul au, de asemenea, competenţe comune în ceea ce priveşte bugetul anual al Uniunii Europene.
Parlamentul European îşi organizează activitatea, cu ajutorul unui sistem de comisii specializate. Activitatea Parlamentului European este importantă pentru că, în multe domenii de acţiune, deciziile privind noua legislaţie europeană sunt adoptate în comun de către Parlament şi Consiliul de miniştri, care reprezintă statele membre.
Pentru a afla mai multe detalii privind Parlamentul European citiţi următorul document în format pdf
– este necesar programul Acrobat Reader, care se poate descărca de aici -Detalii suplimentare privind rezultatele votărilor la nivel european pot fi găsite aici