Cartea „Căutătorul de cuvinte. Și de imagini…” (compendiu)

august 30, 2023 | Administrator

Această carte a fost publicată cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj, Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), Primăriei Orașului Șimleu Silvaniei și Editurii „Caiete Silvane” din Zalău, fiind tipărită la „Color Print” Zalău, datorită contribuției substanțiale a domnului Daniel Săuca – manager al CCAJS, precum și a domnului Cristian-Mihai Lazăr – primarul orașului Șimleu Silvaniei. Redactor a fost domnul Alexandru-Bogdan Kürti, corectura aparține doamnei Oana-Maria Barariu-Săvuș, iar tenhoredactarea și coperta domnului Major Lóránd. Fotografia și culoarea au fost alese de către profesoara Elena Ștefan, soția mea. Le mulțumesc mult tuturor! De asemenea, mulțumesc mult domnului director Daniel Mureșan și doamnei redactor Alexandra Roșu, de la Ziarul „Magazin Sălăjean” pentru frumoasa prezentare a acestei cărți. Deopotrivă, mulțumesc Bibliotecii Județene „Ioniță Scipione Bădescu” din Zalău, doamnei director Mariana Marian, pentru acces la publicațiile solicitate de către mine! Din nou, mulțumesc mult domnului director Daniel Săuca și pentru „lansarea” acestei cărți, azi, 29 august 2023, online, la sediul CCAJS!
Cartea, în greutate de 1, 300 kg (!), are 824 de pagini, cu un argument al meu și 14 capitole, cu 443 titluri și 586 de imagini/fotografii. Capitolele sunt: 1. Referințe critice (27 titluri); 2. Școală – Educație (39); 3. Religie (10); 4. Armată și Eroi (14); 5. Știință – Istorie – Patriotism (35); 6. Cultură – Artă (14); 7. Lansări de carte (14); 8. Festivaluri – Spectacole – Tradiții (18); 9. Sport – Turism (209); 10. Sănătate – Mediu – Comunitate (34); 11. Holocaust (4); 12. Oameni și fapte (14); 13. Oameni de neuitat (11); 14. Note biobibliografice (patru pagini).
Este o carte de publicistică, continuând demersul meu ziaristic după cea apărută acum doi ani, „Amintiri din zodia Berbecului”. Am botezat-o „Căutătorul de cuvinte. Și de imagini…”, întrucât de fiecare dată, în articolele despre evenimentele la care am participat, am căutat să redau cuvintele vorbitorilor sau o parte dintre acestea, precum și imaginile/fotografiile cele mai concludente, alegând minuțios și cuvintele mele în conturarea generală a activității respective. Toate, pentru adevărul-adevărat! Sunt articole din aproape toate domeniile de activitate, scrise de către mine în cei aproape 60 de ani de jurnalism, editate în 40 de publicații locale, județene și naționale.
Ele sunt „filmele” activităților desfășurate la care am participat, căutând cuvinte și imagini de referință pentru a prezenta cu onestitate, bunăvoință și bună-credință evenimentele respective. Sunt episoade de istorie și viață trăite de mine și protagoniștii acestora, oameni de diferite vârste și profesii. Sunt fapte și imagini despre mine și familia mea, dar și despre rude, colegi, prieteni și personalități. Pe toți i-am apreciat cum se cuvine pentru valoarea realizărilor acestora, în folosul comunităților respective. Se regăsesc în paginile cărții sute de persoane, cu nume și prenume, cuvinte potrivite pentru faptele lor, dar și multe imagini convingătoare, în ton cu acțiunile vizate. În acest mod am căutat să fac publice faptele oamenilor și rezultatele acestora, promovând imaginea corectă, reală a Sălajului.
După „Cuprins”, se găsesc două pagini cu o parte din cărțile apărute la Editura „Caiete Silvane” în ultimii trei ani, specificându-se autorii și titlurile acestora.
Pe coperta a patra se află cu citat în care profesorul șimleuan Octavian Guțu spune: „S-a apreciat că profesorul Marin Ștefan scrie «în stil vechi». În opinia mea, acesta este unul din atuurile textelor sale, care-l fac un autor citit, înțeles și apreciat. Un cetățean de rând, când citește presa o face pentru a se informa, pentru a fi în pas cu lumea în care trăiește. Cine parcurge un text al cronicarului șimleuan neostenit rămâne edificat asupra problemelor abordate, trăind cu plăcuta impresie că și este participant la cele descrise. Spre exemplu, când autorul reflectă un eveniment din viața orașului, el nu se referă doar la actanții principali/oficialități, ci la toate categoriile de participanți, marcând rolul fiecăruia la reușita manifestării. Scenariul ce-l face cunoscut este unul complet, cronicarului nu-i scapă niciun detaliu semnificativ. Citindu-l, oamenii ce-au fost la eveniment se regăsec cei mai mulți cu nume și prenume. Oamenilor le place să se scrie despre ei. Iar imaginile vin, parcă, să însuflețească textele, să le dea un plus de autenticitate, de credibilitate. Și de aceea scrisul lui Marin Ștefan place. El nu se adresează doar elitelor, ci nouă, cei mulți”.
Particularizând, printre alte importante articole și fotografii, sunt cele referitoare la: Școală – Educație; Festivaluri – Spectacole – Tradiții; Știință – Istorie – Patriotism; Lansări de carte (Mircea Miclea, Tudor Topan, Horea Pop, George Mureșan, Cornel Udrea, Dumitru Corbeanu, Ioan F. Pop, Ioan Vasile Bulgărean, Gheorghe Țurcaș, Teodor Crișan, Cristina-Georgeta Teieru, Daniel Săuca, Varga Lajos și Octavian Guțu); Sănătate – Mediu – Comunitate (printre care, nunta de aur 2013, 2016, 2017, 2018, 2020); Oameni și fapte (regretatul prof. Kovács Ștefan – Școala Gimnazială nr. 2/„Horea” Șimleu, Ana Maria Georgescu, Paula Tărău, prof. Gheorghe Tadici, Marioara Vlăduța Lupău, Constantin Daniel Pop, ing. Gavril Balog din Cosniciu de Jos, fosta elevă Delia Ivan, prof. Maria Pîrvu, prof. Gheorghe Pop, karateka Marius Adrian Ilinca); Oameni de neuitat (George Moceanu – primul profesor de educație fizică din România, Dan Spătaru, Petre Borzescu, Adrian Păunescu, dr. Ioan Pușcaș, Constantin Brâncuși, Ioniță Scipione Bădescu, Cristian Țopescu, prof. Constantin (Pilică) Popescu, Gheorghe Păcurar, Doru Dinu Glăvan – fost președinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România).
Cei care vor citi această carte, privind și fotografiile, vor descoperi realitatea și autencitatea activităților descrise de către mine, considerând-o, cred eu, drept o cronică veridică a evenimentelor și oamenilor de seamă ai orașului Șimleu Silvaniei, ai județului Sălaj și nu numai.

COMENZI pentru carte: caietesilvane@yahoo.com; 0260/612870;
COMENZI online pentru carte: www.edituracaietesilvane.ro;
COMENZI Facebook pentru carte color: Marin Stefan; 0742.142.641.

Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR,
Publicist, Șimleu Silvaniei