Ministrul Transporturilor și reprezentanți ai Ambasadelor Belarusului, Federației Ruse și Poloniei la București – prezenți la Șimleu Silvaniei de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

ianuarie 27, 2020 | Administrator

Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord, în parteneriat cu Primăria orașului Șimleu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj a organizat în data de 26 Ianuarie 2020 un eveniment care a marcat cei 75 de ani de la eliberarea din lagărul Auschwitz-Birkenau și aniversarea a 15 ani de activități educaționale ale Muzeului.

Manifestarea a avut loc în sinagoga ce a aparținut comunității evreiești din Șimleu Silvaniei, fiind o oportunitate pentru tânăra generație de a afla mai multe informații și detalii referitoare la misiunea Muzeului de a educa despre istoria tragică a celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaust.

Vasile Nussbaum, supraviețuitor al lagărelor naziste Auschwitz și Buckenwald, a fost prezent și a adus un omagiu victimelor Holocaustului, fiind mărturia vie a tuturor supraviețuitorilor SHOAH. Întrebat care este mesajuș domniei sale pentru generațiile viitoare, acesta a spus:

„Evident, punctul de pornire și punctul finiș al mesajului meu e să nu se mai întâmple așa ceva. Faptele istorice arată cum numai în condiții de dictatură există lagăre de concentrare, oamenii care nu sunt de acord, sub o formă sau alta, cu dictatura, sunt închiși, indiferent că e vorba de rasism, adversari politici de orice natură. Asta înseamnă că trebuie să apărăm democrația. Nu s-a inventat nimic mai bun decât democrația. Nu pot să transmit alt mesaj tineretului, decât să nu aibă niciodată, nimic din amintirile pe care le am eu. Să apere cu toarte puterile democrația.”

La eveniment a participat Herman Berkovits – medicul și consilierul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu (reprezentant al celei de-a doua generații de supraviețuitori ai Holocaustului), care a declarat:

„Holocaustul este un lucru foarte greu pentru mine și pentru inima mea. […] Eu am crescut cu o dragoste față de România, dar și față de Palestina. […] Sunt în Israel de 45 de ani. […] Suntem o țară în care și astăzi suntem periclitați… În fiecare zi avem sau o rachetă, sau o bombă, sau ceva terorist, și totuși, țara noastră se dezvoltă. Această dezvoltare a Israelului este și datorită românilor care suntem acolo. Suntem în jur de 400-500 de mii de români, care am învățat în România, care știm ce însemană România și am învățat să lucrăm și să fim sârguincioși și cu toții am reușit acolo. […] Ne doare foarte mult când vedem că antisemitismul iarăși se întoarce. Auschwitzul a fost ceva rău, a fost o tragedie groaznică… tot Holocaustul a fost o tragedie groaznică, nu numai pentru ei, ci pentru toată lumea.
Noi trebuie să știm ce să facem ca să nu mai fie acest Holocaust. […] Nu vrem să auzim acest cuvânt -„Holocaust”- nu la evrei, nu la alte popoare.”

Domnul Berkovits a transmis din partea premierului Benjamin Netanyahu, de altfel, și un mesaj de felicitare pentru toată organizarea Muzeului, precizând că inima lui este alături de comunitatea evreiască și de ceea ce ține de Holocaust.

Invitați de onoare la eveniment au fost și următoarele oficialități: Andrei Grinkevich – Ambasadorul Belarusului la București, Jerzy Jankowski – Atașatul Militar al Ambasadei Poloniei în România, Igor Iniushkin – Ministru-consilier la Ambasada Federaţiei Ruse în România, Lucian Bode – Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Telecomunicațiilor, Virgil Țurcaș – prefectul județului Sălaj, Alex Hecht – președinte fondator al muzeului, Rafael Shaffer – Prim Rabinul României, Zvika Kfir – rabbi, Doina Cociș – manager Direcția Județeană Pentru Cultură, precum și primarii orașelor Șimleu Silvaniei și Târgu Lăpuș – Septimiu Țurcaș și Mitru Leșe.

Credit foto: Sălajul Pur și Simplu
Ovidiu Teieru