Orașul Șimleu Silvaniei are trei noi cetățeni de onoare

noiembrie 10, 2015 | Administrator

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local, care s-a desfășurat recent, la Șimleu Silvaniei, trei profesioniști din domeniul sportiv au devenit cetățeni de onoare ai orașului de la poalele Măgurii. Titlul onorific a fost acordat voleibalistului Teofil Chiș, fizioterapeutului Victor Hexan și maestrului sportului, Oláh Ștefan. Prin contribuția lor substanțială în acest domeniu, au reușit să aducă prestigiu orașului, iar acum, orașul le răsplătește meritele, simbolic, acordându-le acest titlu. Șimleul se poate mândri cu personalitățile pe care le-a dat și care, în timp, au devenit cetățeni de onoare. Printre aceștia îi amintim pe prof. Ioan Ossian, prof. Fodor Laszlo, dr. Veress Ștefan, dirijorul și compozitorul Marius Cuteanu, dr. Ioan Pușcaș ș.a.

Teofil Chiș – o viață dedicată voleiului

De-a lungul carierei sale, voleibalistul Teofil Chiș a desfășurat o bogată și prestigioasă activitate în domeniul sportiv, participând la numeroase campionate naționale, balcanice și mondiale, atât cu echipa națională a României, cât și cu echipele de club la care a jucat. Pe întreg parcursul vieții, Teofil Chiș a fost pasionat de activitatea sportivă, perfecționându-și calitățile fizice și motrice în volei. Activitatea sportivă a fost împărțită cu cea de ofițer de poliție, pe care a desfășurat-o atât la București, cât și la Șimleu. Pentru activitatea sa în Poliție a fost distins cu brevetul în semn onorific în serviciul Armatei Române. Pe tărâm sportiv, în anul 1977 a fost distins cu titlul de „maestru al sportului”, iar în anul 2008, i s-a acordat titlul de „maestru emerit al sportului” în volei.La Șimleu a fost jucător și antrenor al echipei de volei „Silvania” la care a activat trei ediții în campionatul deviziei A, obținând locul III, după Dinamo și Steaua.S-a retras din activitatea sportivă în anul 1982, înregistrând un bilanț de 15 ediții de campionate naționale jucate în divizia A și aproximativ 150 de meciuri jucate pentru echipa națională de volei a României, unde a evoluat pe o perioadă de 5 ani. Pentru întreaga activitate sportivă și pentru sprijinul acordat dezvoltării economico-sociale și sportive ale orașului Șimleu Silvaniei, în anul 2001, Primăria și Consiliul Local Șimleu, i-au oferit o diplomă de excelență. În perioada 2008-2013 a fost director sportiv al Clubului Sportiv „Phoenix” din Șimleu. Pentru toate performanțele și titlurile obținute pe parcursul carierei sale, Teofil Chiș, în vârstă de 64 de ani, a devenit cetățean de onoare al orașului Șimleu Silvaniei.

Victor Hexan – fizioterapeut, fotbalist și cântăreț

Fără îndoială, șimleuanul Victor Hexan, în vârstă de 57 ani, este unul dintre cei mai renumiți maseuri ai sportului din România, recunoscut atât la nivel național, cât și la nivel internațional, pentru activitatea sa desfășurată în cadrul Echipei Naționale de fotbal a României,ori alături de „U” Cluj. Ca fotbalist notăm că a jucat alături de CFR Cluj, „Gloria” Șimleu Silvaniei, și alături de alte echipe. Ca fizioterapeut a fost alături de echipa Shakhtar Donetsk, fiind recomandat de căpitanul echipei, Anatoli Timoșciuk, și de antrenorul Mircea Lucescu. Până în prezent, Victor Hexan a fost medaliat cu „Ordinul Muncii” de fostul președintele al Ucrainei, Viktor Iușcenko, și de fostul președinte al României, Traian Băsescu, care i-a acordat„Meritul Muncii” – clasa a III-a. Victor Hexan este cunoscut și datorită hobby-ului său de a cânta muzică populară și de petrecere. În anul 2010 și-a lansat albumul „Viața fotbalistului”. Prin toate aceste realizări a adus, de-a lungul carierei sale, un mare plus de imagine orașului său natal, motiv pentru care a și fost numit cetățean de onoare al orașului Șimleu Silvaniei.

Oláh Ștefan – maestru al sportului

Oláh Ștefan, în vârstă de 68 ani, este primul sportiv sălăjean care a primit titlul de „Maestru al Sportului” pentru întreaga activitate desfășurată la o asociație sportivă din Sălaj. Acesta a practicat radiogoniometria, un sport care necesită cunoștințe de topografie, orientare pe hartă, orientare în teren și rezistență fizică, deoarece la un concurs trebuie să alerge 10-12 km. Cu acest sport a făcut parte din lotul național al României, contribuind din plin la succesele obținute de România în competițiile internaționale. Sportivul Oláh Ștefan are în palmares 13 titluri de campion național, 9 medalii de argint și 7 medalii de bronz. Pe lângă acestea, a primit de 6 ori titlul de „sportivul numărul I al județului Sălaj”. Conducând cercul de radioamatorism din cadrul Clubului Copiilor Șimleu Silvaniei, a obținut numeroase premii și medalii la concursurile și campionatele naționale, contribuind astfel la promovarea orașului Șimleu Silvaniei.

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro