Sfântul Ioan Botezătorul

ianuarie 3, 2024 | Administrator

În  ziua de 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Ioan, Înainte-mergător, vestitor și Botezător al Domnului nostru, Iisus Hristos. Această zi este numită „Soborul Sfântului Ioan”, dar sunt sărbătorite și: zămislirea (23 septembrie), nașterea (Sânzienele sau Drăgaica, 24 iunie) și tăierea capului sfântului (29 august).

Nașterea lui Ioan Botezătorul a fost o minune pentru părinții săi, Elisabeta (verișoara Maicii Domnului) și preotul Zaharia, întrucât nu fuseseră binecuvântați să aibă copii. Totuși, pentru acest fapt, ei se rugaseră Domnului, iar Arhanghelul Gavriil i s-a arătat lui Zaharia la templu, spunându-i că ruga sa a fost ascultată. Dar pentru că a fost neîncrezător, Zaharia a fost pedepsit, rămânând  mut. Totuși, vocea i-a revenit după nașterea pruncului, atunci când i-a rostit numele!

Sfântul Ioan a ales viața de pustnic chiar din copilărie. S-a retras în pustiu, în apropierea Râului Iordan, unde a dus o viață grea, îmbrăcat cu o haină din păr de cămilă, hrănindu-se cu lăcuste și miere de albine sălbatice. În acele locuri, propovăduia pocăința și îi boteza în apa Iordanului pe cei care își mărturiseau păcatele. Ca atare, veneau la el oameni de tot felul: negustori, vameși, soldați și chiar învățați, cărora le dădea diferite sfaturi, mai ales cu caracter moral. Era sever cu aceștia, mai ales cu învățații și fariseii.

Multă lume credea că el este chiar Mesia, dar le spunea: „Nu sunt eu Hristosul… Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie – «Îndreptați Calea Domnului»!”. Cel mai important și emoționant moment din viața sa a fost Botezul Domnului, atunci când, în urma viziunii Duhului Sfânt care a coborât deasupra lui Iisus, el a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii”. La îndemnul său, mulți dintre ucenici l-au urmat pe Iisus, printre care se aflau viitorii apostoli Ioan și Andrei.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a ridicat impetuos împotriva oricărui fel de păcat. În acest context, l-a învinuit pe Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, care a pornit război împotriva fratelui său, Filip, luându-i țara și soția, Irodiada. Aceasta îl ura de moarte pe Sfântul Ioan și, în urma cererii ei, a fost trimis de Irod în temnița Cetății Maherus/Machaerus din Pereia (acum în Iordania). La petrecerea pe care Irod a organizat-o de ziua lui a venit și Salomeea, fiica Irodiadei. Tânăra prințesă i-a încântat pe toți cu dansul ei, câștigând simpatia  tiranului. Acesta i-a promis că-i va da orice-și dorește, chiar jumătate din împărăție. Învățată de mama ei, Salomeea a cerut „capul lui Ioan Botezătorul”. Irod, care nu voia să-și încalce promisiunea, a acceptat uciderea profetului, iar soldații i-au adus Salomeei capul așezat pe o tipsie. Tragicul eveniment a avut loc în ziua de 29 august a anului 32. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost ascuns sub podeaua unei camere din Cetatea Maherus. Apoi, în anul 453, la dărâmarea cetății, capul a fost luat de către episcopul Uranie și dus în Biserica cea Mare a Cetății Emesa, Siria. În anul 860, Sfântul Patriarh Ignatie a dus capul la Constantinopol, iar în anul 1204 francezii au luat o parte din el și au depus-o într-o biserică din orașul Amiens (acum catedrală). O parte din capul Sfântului se află în Damasc. Trupul a fost îngropat în Cetatea Sevastia din Samaria (acum în Cisiordania), iar mâna dreaptă a fost dusă de către Sfântul Evanghelist Luca în Antiohia (orașul său natal), ajungând în cele din urmă la Constantinopol, în anul 956, datorită împăratului Constantin VII Porfirogenetul.

Irod Antipa a fost chemat la Roma de către Caligula (împărat roman între anii 37-41) și de aici a fost trimis împreună cu Irodiada la Lugdun/Lugdunum, în Franța (astăzi Lyon), unde au mers cu mâinile legate și au murit în sărăcie. Salomeea, urmărită de pirați, s-a refugiat în munți, însă, o bucată de gheață care s-a desprins spre ea, i-a retezat capul.

În cinstea Sfântului Ioan Botezătorul multe biserici din România și din alte țări au drept praznic una dintre zilele de sărbătoare legate de viața sa.

La mulți ani cu sănătate tuturor celor care poartă numele de: Ioan, Ioana, Ion, Ionaș, Ionel, Ionela, Ionica, Ionică, Ionuț, Ionuța, Nela, Nelu, Neluța, Neluțu, Nica, Nică, Oana, Onuț.

 

                                                                                                                       Prof. Marin ȘTEFAN – UZPR,

                                                                                                                           Publicist, Șimleu Silvaniei