Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

noiembrie 7, 2023 | Administrator

În 8 noiembrie este praznicul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Această mare sărbătoare se numește „Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri”. Numele celor doi arhangheli se leagă de cel al îngerilor, ființe spirituale, reale și personale, deosebite de Dumnezeu și de oameni. Îngerii sunt inferiori Creatorului, dar, neîndoielnic, superiori omului.

Dionisie Pseudo-Areopagitul (sec. V-VI î.Hr.), scriitor, teolog, filozof și istoric al primelor secole de creștinism, spunea că îngerii buni se găsesc într-un număr foarte mare și sunt strict ierarhizați. Această ierarhie cerească este alcătuită din trei trepte, fiecare conținând la rândul ei alte trei trepte îngerești.  Acestea cuprind: prima – Serafimi, Heruvimi și Tronuri; a doua – Domnii, Puteri și Stăpâniri; a treia – Începătorii, Arhanghelii și Îngerii. Fiecare dintre cei cuprinși în aceste cete are o misiune concretă de îndeplinit, fiind folosiți de către Dumnezeu ca slujitori și vestitori ai voinței Sale. Arhanghelii se află pe treapta cea mai apropiată de om, deasupra altor categorii din ierarhia nevăzută.

Sfântul Arhanghel Mihail este una dintre căpeteniile îngerilor. Numele său este tradus prin „Cine este asemenea lui Dumnezeu?”. După prorocul Daniil, el este „cel dintâi dintre îngerii păzitori” și ocrotitorul poporului evreu. El a prevestit distrugerea Sodomei și a Gomorei, iar în Apocalipsa Sfântului Ioan apare în fruntea îngerilor, căpetenia lor în lupta împotriva diavolului.

Sfântul Arhanghel Gavriil este solul lui Dumnezeu. Acesta este cel care îi tălmăcește prorocului Daniil viziunea despre „cele șaptezeci de săptămâni de ani” (profeția celor 490 de ani) până la venirea lui Mesia. De asemenea, el apare și în Noul Testament, fiind cel care îi vestește lui Zaharia nașterea lui Ioan Botezătorul. Tot el îi anunță Sfintei Fecioare Maria nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. De fapt, chiar numele său înseamnă „Omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”. Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit și singur în ziua de 26 martie, prima după prăznuirea Bunei Vestiri. Credința în îngeri este deosebit de importantă. După cum se spune, fiecare om are un înger păzitor, iar Mântuitorul a spus: „Căutați să nu disprețuiți pe vreunul dintre aceștia mici, că, vă zic vouă, că îngerii lor în ceruri, pururea văd fața Tatălui Meu”.

Conducători ai cetelor îngerești, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți cu mare bucurie și pioșenie de credincioși, iar numele lor este dat multor biserici din țara noastră. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă și la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele adunate de patimile omenești firești și purifică, prin post, conștiințele.

La mulți ani cu sănătate tuturor celor care poartă numele de: Mihai, Mihaela, Mihail, Michi, Mihăilă, Mihăiță, Mihnea, Miki, Mișa, Mișu, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Găbița, Găbiță, Gavril, Gavriil, Gavrilă!

Prof. Marin ȘTEFAN – UZPR,

                                                                                                                 Publicist, Șimleu Silvaniei