Ziua SilvanIEI (ediția a IV-a)

iunie 28, 2021 | Administrator

Motto: „Fără tradiție nu există cultură: nici omul simplu, nici geniul nu pot crea nimic fără tradiție”. Vasile PÂRVAN (1882-1927), istoric, arheolog și eseist român

În urmă cu peste opt ani (17 mai 2013), Institutul Cultural Român din New York a declarat ziua de 24 iunie, „Ziua Universală a Íei”. În acest context, în orașul Șimleu Silvaniei, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT), împreună cu Biblioteca Orășenească „Alexandru Sterca-Șuluțiu”, cu sprijinul Primăriei locale și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, au organizat Ziua SilvanÍEI, ediția a patra. Astfel, acest eveniment a devenit unul tradițional, întrucât ÍA este un simbol internațional al culturii române și o piesă emblematică a costumului popular național românesc, o parte din identitatea românilor, oriunde s-ar afla ei. Activitățile s-au desfășurat joi, 24 iunie 2021, de la ora 14:00, de Sânzâiene, în Parcul Cetății Báthory, într-o zi minunată în care ne-am bucurat de sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Festivitatea a început cu urarea de „bun venit!” și alocuțiunile tematice ale prezentatoarelor Giulia Man și Alexandra Sabău – eleve la CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei. În plus, acestea au invitat asistența să viziteze Expoziția „Copilărie colorată” a Centrului șimleuan de pictură SilvanArt, condus de către prof. Dumitru Costălaș, cu tablouri realizate de copiii care activează în acest centru, precum și spațiul special amenajat pentru pregătirea unui fel de mâncare tradițională romană (o tocană inedită, inspirată din istoria imperiului roman), de către maestrul gastronom Mircea Groza – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus.

În acest an, organizatorii au venit și în sprijinul producătorilor tradiționali din Țara Silvaniei și nu numai, amenajând un târg cu spații de degustare și vânzare de produse diverse. Cei care au acceptat participarea, au fost: Podgoria Silvania, Siciliana (Iulia Cordiș), Stupina Vereș, Andi Zoli Takács, Grădina Botanică Jibou, AF Buboi-turtă dulce, Crama Fort Silvan, Gust de Rai-Stupina Neaga, Coșul cu lavandă, AF Liviu Clejan, La Bunica, Photo Blooth, Kürtős Kalács (Florin Ceaca) Zalău, SRL Scobaru Vadu Izei, I.I. Varga Petru și Monica-Baia Mare.

Întreaga sonorizare a fost asigurată de către Romeo Oltean (de la Primăria șimleuană), iar doritorii s-au fotografiat la Oglinda magică „Happy Photo Booth” a zălăuanului Cristian Niculaș.

Primul invitat, pe scenă, a fost poetul șimleuan George Mureșan, care a recitat trei poezii personale: Imnul ÍEI; Pieptul meu, l-am făcut scut; Mă-ntreb, cât mai iubim această țară? Apoi, Casa Orășenească de Cultură Șimleu Silvaniei a fost reprezentată de elevii Raul Pop, Alicia Chiș Rad (pregătiți de către cantautorul Ilie Oros-Uță) și Alexandra Bianca Ribar (îndrumată de către învățătoarea Sanda Rusu), care au cântat melodii populare românești.

De la Liceul de Artă „Ioan Sima” din municipiul Zalău, elevele Andreea Mirișan, Oana Ardelean, Alexandrina Costinaș, Raluca Barbor, Luisa Iancău, Denisa Ciupe și Maria Sârca – coordonate de profesoarele Marina Sabou și Laura Ravas, au interpretat piesele muzicale: Mă cunosc că-s sălăjeană; Dragi mi-s, mie, horile; Cetera și gura mea; Mândru-i badea și se ține; Multe știi, inima mea!

După o pauză binemeritată (!), Daniel Stejeran – director al CNIPT Șimleu Silvaniei a susținut un discurs adecvat despre evenimentul sărbătorit și l-a prezentat pe domnul Mircea Groza. Arhicunoscutul gastronom sălăjean, Mircea Groza, a vorbit, detaliat și cu exemple relevante, despre păstrarea și transmiterea mai departe a tradițiilor, despre descoperirea, prezentarea și prețuirea persoanelor care se implică în această activitate nobilă.

În continuare, a urcat pe scenă Grupul „Urmașii lui Iuliu Maniu”, cei care formează Corul Parohiei Greco-Catolice din Bădăcin, coordonați de către profesoara Maria Borz. Domnia sa a evidențiat faptul că elementele tradiționale și costumele populare expuse în fața scenei fac parte din colecția etnografică a Parohiei Greco-Catolice din Bădăcin. În plus, a vorbit cu patos despre oamenii din Dealul Țarinii, harnici și pricepuți, păstrători ai tradițiilor locale, cei care îmbracă cu mândrie costumul popular cu frumoasa íe românească. Iar cântecele lor transmit sentimente de pace, liniște și bucurie, exprimându-și dragostea pentru codru, izvor, copilărie, tinerețe, țară și satul natal. După ce au cântat, cu vădit entuziasm, cântecele: Foaie verde iarbă deasă; Rozmarin în colțu’ mesii; Zis-o mama către mine, doamna Maria Borz a spus: „Vă invităm cu drag, la Bădăcin, să cunoașteți oameni frumoși, oameni deosebiți, dar, mai cu seamă, vă invităm în Dealul Țarinii, unde Casa Memorială „Iuliu Maniu” are porțile deschise pentru toți vizitatorii, prilej pentru a face cunoștință cu istoria satului și a neamului românesc. Vă mulțumim!”.

Șimleuanul Daniel Constantin Pop, îndrăgit interpret de muzică populară, a cântat melodiile: Horile m-o dus prin lume; Haida hop și iară hop; Nici la anu’ nu mă însor. Daniel mi-a spus că, cel mai reprezentativ succes muzical al său este lansarea albumului „Horile m-o dus prin lume”, în cadrul spectacolului organizat la Șimleu Silvaniei, având ca partener media TVR3, sub coordonarea Iulianei Tudor, renumită realizatoare de emisiuni tv.

Centrul de Cultură și Artă Județean Sălaj (manager Daniel Săuca) a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric „Meseșul” din Zalău, sub coordonarea doamnei Paula Taloș Pop, conducerea muzicală a prof. Dorel Ciobanu și coregrafia domnului Radu Mureșan. Programul acestui ansamblu a cuprins: două suite instrumentale; dansuri de pe Valea Barcăului, de sub Codru și de Câmpie; melodii populare românești. Astfel, au cântat: Elena Petruș (Dragu-mi-i unde s-adună; Mânios îi bădița), Lucreția Bolba (Mare dragoste-am avut; Vine badea supărat), Valeria Suciu (Pă ulița satului; Cucule, când îi pleca), Adelina Costina (Pe lădița de la poartă; Dragu-mi-i badea Ilie), Denisa Blaga (De pe Meseș, mai la vale; Șed cu soacra-n casă), Adriana Baciu Bonțe (Cât pe lume mai trăiesc; Așa gândul m-o bătut) și Camelia Cherecheș (Hai, lume și iar lume; Mărita-m-aș, mărita).

A urmat Denisa Minodora Rolnic, renumită interpretă de muzică populară românească din pitorescul sat Iaz (comuna Plopiș), cea care a câștigat două mari premii muzicale: Marele Premiu la Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen”- ediția a VII-a (Ovidiu, 2014) și Marele Premiu și Trofeul Festivalului-Concurs Național de Folclor „Elena Jurjescu” – ediția a VII-a (Timișoara, 2016). Denisa a cântat melodiile: Cetera și glasu’ meu; Ce m-oi face, nu-s de vină; Bine-mi șede, sălăjancă.

În final, Ansamblul Folcloric „Barcăul” al Clubului Copiilor din Șimleu Silvaniei (director, prof. Cornelia Neaga), sub coordonarea prof. Adrian Lipo – conducătorul Tarafului, a prezentat cântece de grup, dansuri populare din zonele Agrij, Barcău și Codru, iar soliști vocali de muzică populară românească au fost: Flavia Sabo, Violeta Boșka, surorile Iulia și Ilaria Tincău, Roxana Dîrjan, Ionel Roșu și Corina Pop.

Pentru calitățile vocale și interpretative, pentru prezența scenică și cântecele și dansurile lor, micii și marii artiști șimleuani și sălăjeni au fost răsplătiți cu aplauze binemeritate.

De remercat că (Nota Bene!), voluntarii CNIPT au organizat, pentru copii, o „Tabără de desenat costume populare tradiționale românești”, sub coordonarea Laviniei Berar – agent de turism.

Așadar, așa a fost celebrată ÍA, cămașa tradițională românească, poate cel mai frumos veșmânt creat vreodată. Din păcate, prezența spectatorilor a fost modestă! Poate, din acuza caniculei… Totuși, așa cum spunea domnul Daniel Stejeran, Ziua SilvanÍEI a devenit tradiție la Șimleu Silvaniei și încearcă să reprezinte o formă de promovare a turismului, culturii și identității locale. Așa să fie!

                                                                                                                           Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR