KARATE EVENIMENT

iunie 11, 2019 | Administrator

In perioada, 07-09.06.2019, la Baia Mare s-a desfasurat un amplu eveniment martial!

In continuare voi reda declaratiile din media baimareana:

“Timp de trei zile Municipiul Baia Mare este gazda celui mai important eveniment al artelor marțiale din interiorul Arcului Carpatic. Începând de vineri seara și până duminică Sala de Sport a Liceului Emil Racoviță din Municipiul Baia Mare găzduiește prima ediție a Stagiului Transilvaniei de Karate Shotokan Fudokan. Inițiat sub patronajul Asociației Nord Amical Karate, de către Mihai Apan 7 DAN secretarul general al Federației Mondiale de Karate Fudokan respectiv Viorel Duță președintele Asociației Nord Amical Karate, cu sediul in Baia Mare, stagiul de pregătire îl are ca invitat special pe profesorul doctor Ilija Iorga SOKE 10 DAN fondatorul Karate-do Shotokan Fudokan România. Ilija Iorga (nepotul marelui istoric Nicolae Iorga) este medic în medicină sportivă și Profesor al Facultății de Medicină a Universității din Belgrad fiind inițiator al stilului Fudokan ca parte a Karate-ului Tradițional. La acest inedit eveniment al artelor marțiale și-a anunțat prezența și sensei Monia Atti din Italia alături de sportivi, instructori si antrenori de la cluburi din București, Cluj, Bihor, Brașov, Botosani, Olt(Caracal), Hunedoara, Covasna, Salaj si Maramures.”

Sensei Ilija Jorga 10 DAN
Ilija Jorga Soke, care este nepot al marelui istoric Nicolae Iorga, consideră că sprijinirea karate-ului românesc, care în anii comunismului a fost un sport monitorizat cu atenție de autorități, face parte din menirea și moștenirea sa culturală.

‘’În vinele mele curge sânge românesc și mă simt într-un fel obligat să sprijin karate-ul românesc. Străbunicul meu a fost Nicolae Iorga. Eu m-am născut când a fost el ucis. Nu este un accident. Este vorba de destin. Obligația mea a fost foarte simplă, să susțin karate-ul românesc de-a lungul mai multor perioade, în timpul epocii lui Ceaușescu și în alte epoci. Iar acum karate-ul românesc se numără printre cele mai bune din lume”,

a spus Ilija Jorga.

A fost o actiune reusita din toate punctele de vedere. Am revazut prieteni vechi si dragi, am muncit umar la umar sub indrumarea atenta a lui sensei Jorga, un pedagog desavarsit, un “munte”(yama) de experienta martiala si in acelasi timp un om foarte cald, modest si jovial.

Am fost 7 salajeni, subsemnatul, alaturi de instructorul de la Jibou, Calin Coste si cativa elevi, tineri, dar si mai copti un pic, dar toti au impartasit acelasi sentiment, de satisfactie si mandrie de a fi prezenti aici.

Prof.  Pop Gheorghe