Biserica Ortodoxă „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”

Biserica Ortodoxă „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”.

Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii hramului acestui locaș de cult. Cu această ocazie Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Vasile Rus, vicarul administrativ al Episcopiei Sălajului, Preacucernicul Părinte Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Eparhiei, Preacucernicul Părinte Ionuț Pop, consilierul economic al Episcopiei, Preacucernicii Părinți Protopopi Dan Haiduc, Ștefan Lucaciu și Dan Dregan, Preacucernicul Părinte Mircea Corpodean, slujitor la biserica Sfântul Ignație Teoforul din Auckland, Noua Zeelandă și Protopop al românilor ortodocși din Noua Zeelandă, Preacucernicul Părinte Vasile Boșca, Parohul bisericii și Preacucernicul Părinte Ioan Pădurean, după cum a precizat Părintele Arhid. Adrian Onica, secretar Eparhial.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o hirotonie de diacon, în persoana tânărului Lucian Hodadea, acesta urmând a fi hirotonit duminică preot pe seama Parohiei Câmpia.

La finalul Sfintei Liturghii, după rostirea cuvântului de învățătură, s-a desfășurat un alt moment emoționant, și anume instalarea noului preot coslujitor al acestei biserici, Preacucernicul Părinte Protopop Dan Haiduc.

Pe lângă activitatea pastoral-misionară, Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei desfășoară și o bogată activitate social-filantropică.

Activitățile sociale ale Parohiei au demarat în urmă cu 14 ani, acestea desfășurându-se prin truda și purtarea de grijă a părintelui Paroh Vasile Boșca în Complexul Social al Parohiei unde persoanele nevoiaşe din oraş şi din împrejurimi au beneficiat de servicii sociale la Cantina Socială, special amenajată în demisolul clădirii, cu o capacitate de 100 de locuri, dar şi la cabinetele medicale de stomatolologie, fizioterapie şi reflexoterapie din cadrul Complexului Social.

În aceeași perioadă au fost create spaţii cu 20 de locuri de cazare, cu regim de internat, pentru elevii din localităţile limitrofe, care nu aveau posibilitatea să facă naveta la liceele din oraş, elevi care serveau şi masa de prânz la cantină. În decursul anilor au beneficiat de masă şi cazare gratuită şi elevi din Republica Moldova.

La începutul activităţii sociale a Parohiei s-a încercat a se urma modelul Bisericilor Creştine din Occident, organizându-se pe lângă Parohie, gratuit, cursuri de limbă germană şi engleză, muzică şi pictură de icoane pe sticlă, profesorii, parţial participând cu servicii de voluntariat, parţial fiind remuneraţi de către Parohie, aceasta din urmă suportând şi cheltuielile de întreţinere şi materiale didactice necesare.

Pentru a pune în valoare şi în atenţia elevilor şi a cadrelor didactice materialele arheologice găsite în colecţii particulare şi obiectele descoperite la Cetatea Dacică de pe Măgura Şimleului, în cadrul Complexului Social a fost amenajată o expoziţie permanentă de arheologie şi etnografie, care în prezent găzduieşte şi colecţia de carte veche a Protopopiatului Şimleu Silvaniei, alături de icoane vechi şi obiecte de cult, păstrate în condiţii optime, într-un spaţiu special amenajat.

În acelaşi Complex se află în curs de pictare un paraclis, care va deservi parohiei, în special la slujbele săvârşite peste săptămână, dimineaţa şi seara, când participanţii la slujbă sunt în număr mai mic, pentru a se putea asigura confortul termic pe timp de iarnă şi slujbele să se desfăşoare în condiţii normale.

În decursul anilor de funcționare a Complexului Social s-a oferit îmbrăcăminte, în medie, unui număr de 350 persoane pe an, au fost cazaţi, în medie, un număr de 15 elevi anual, iar la cantina socială au servit masa de prânz, în regim social, pe durata anului şcolar, în primii ani aproximativ 70 persoane pe an, ajungându-se, în prezent, din cauza lipsei fondurilor, la un număr de doar 23 persoane pe an.

În prezent la cantina socială a Parohiei servesc masa de prânz, în regim social, un număr de 23 persoane nevoiaşe, incluzând persoanele recomandate de către Biroul de Asistenţă Socială al Primăriei Şimleu Silvaniei.

De asemenea în cadrul serviciului Centru Educaţional de Zi, Parohia oferă asistare didactică, după orele de curs, pentru un număr de 23 elevi, proveniţi din familii dezorganizate şi cu posibilităţi minime de supraveghere în efectuarea temelor.

Acest proiect îşi propune înfiinţarea unui Centru de zi pentru copii, care să vină în sprijinul copiilor orfani sau proveniţi din familii monoparentale, precum şi a copiilor ai căror părinţi sunt şomeri, cu venituri mici, dar şi în sprijinul acelor copii pe care părinţii nu îi pot ajuta în pregătirea lecţiilor. Pentru ca aceştia să poată beneficia de servicii sociale precum masa de prânz, odihnă după prânz şi pregătirea lecţiilor, se doreşte ca Centrul de zi să cuprindă, pe lângă cantina socială existentă, spaţii de odihnă, săli de curs, dar şi spaţii special amenajate pentru exerciţii fizice şi de relaxare.

Biserica Ortodoxă „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”

Adresă: Piaţa Iuliu Maniu 8 Șimleu Silvaniei