Campionatul Mondial de Radio Orientare 2023 – OLÁH Ștefan, medalie de bronz

septembrie 6, 2023 | Administrator

Motto: „Campionii continuă să încerce până când reușesc”.

Billie Jean King (n. 22 noiembrie 1943), mare jucătoare americană de tenis

În perioada 27 august – 2 septembrie 2023, la Liberec (Republica Cehia) s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a Campionatului Mondial de Radio Orientare. La întreceri au participat sportivi din 31 de țări, printre care și România, cu 12 sportivi: cinci fete și șapte băieți.

Șimleuanul OLÁH Ștefan, primul sălăjean onorat cu titlul de „maestru al sportului” (anul 1976), a câștigat medalia de bronz (!), la categoria M70, proba 3,5 MHz și a urcat pe treapta a treia a podiumului de premiere, alături de Kochergin Alexandr din Kazahstan (la egalitate). Medalia de aur a fost câștigată de către Fursa Oleg din Ucraina,  iar cea de argint a fost adjudecată de către Sukenik Mojmir, din Republica Cehia. La această probă au participat 28 de concurenți, reprezentând țările: Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Republica Coreea (Coreea de Sud), Germania, Kazahstan, Marea Britanie, Polonia, Republica Cehia, România, Statele Unite ale Americii, Suedia  și Ucraina.

Oláh Ștefan, stăruitor din cale-afară, a participat la două ediții ale Campionatului Mondial de Radio Orientare, dorindu-și de fiecare dată o medalie. Iată, la onorabila lui vârstă („merge” pe 76 de ani!), a reușit! Bravo, domnule Oláh Ștefan! Toată prețuirea!

Acest frumos succes încununează cei 54 de ani ai săi dedicați sportului de performanță! La întrecerile/concursurile internaționale de mare anvergură, primul lui succes a fost medalia de bronz la Campionatul European de Radiogoniometrie (așa se numea atunci acest sport), din anul 1973, la Kolmó (Ungaria). Apoi, a fost dublu vicecampion european cu echipa României, la benzile de 3,5 MHz și 144 MHz, în anul 1977, la Skopje (Iugoslavia). A urmat titlul de dublu vicecampion balcanic la probele de 3,5 MHz și 144 MHz și medalia de bronz la proba „sprint”, categoria M70, la Târgu Jiu (anul 2017). Tot în anul 2017, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de Radio Orientare din Lituania, la categoria M70, proba 3,5 MHz. Iar la Campionatul European de Radio Orientare din Bulgaria (anul 2021, în Stațiunea Turistică Bonsko) s-a clasat pe locul cinci, la categoria M70, proba 3,5 MHz.

Peste câteva zile, el va începe antrenamentele pentru alte concursuri și, mai cu seamă, pentru Campionatul European de Radio Orientare 2024, care se va desfășura în Ungaria, la Pécs (în luna august).

Mult succes, Oláh Ștefan!

                                                                                                                           Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR,

                                                                                                                               Publicist, Șimleu Silvaniei