CONCURSUL INTERJUDEŢEAN DE MATEMATICĂ „TEODOR TOPAN”

noiembrie 22, 2008 | Administrator

teodor_topanRegretatul profesor de matematică (coautor la volume colective de exerciţii, probleme şi teste de matematică) şi poet autentic al meleagurilor şimleuane şi sălăjene (având două volume de versuri editate şi unul în manuscris), Teodor Topan, a revenit în actualitate (!), odată cu desfăşurarea celei de-a treia ediţii a concursului de matematică, care-i poară numele, primul şi singurul în judeţul Sălaj !

„Din respect pentru acest dascal pe care l-a avut Şimleul, am decis că este benefică această manifestare. fiind totodata şi un prilej pentru elevi de a-şi încerca puterile cu matematica, într-o perioadă din anul şcolar în care competiţiile de specialitate lipsesc”

a declarat primarul oraşului Şimleu, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş.

Concursul – desfăşurat sub patronajul Primăriei şi al Consiliului Local din Şimleu Silvaniei , în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj (inspector scolar de specialitate – prof. Matyas Marius Mirel) şi cu Şcoala Gimnazială „Silvania” din Şimleu Silvaniei (director – prof. Angela Maria Lipo) – a reunit 240 de elevi la întrecerea celor mai buni şi mai tineri matematicieni, reprezentând judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş şi Sălaj. Incă de la prima ediţie ( anul 2006), concursul a avut ca obiectiv principal „testarea elevilor pasionaţi de matematică, înainte de etapa locală a olimpiadei naţionale a acestui obiect important al învăţământului românesc”.

De aceea, preşedintele Comisiei de Organizare, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş, a aprobat un juriu interjudeţean competent (22 de profesori de matematică din gimnazii şi alţi 22 din licee), condus de prof. univ. dr. Ioan Gavrea de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru evaluarea lucrărilor elevilor cu subiectele propuse de o comisie specială.

„Am luat această decizie pentru a evita suspiciunile de favoritism şi interpretările în privinta subiectelor propuse. Vor fi acordate premii în cărti, bani şi diplome, pentru care Primăria Şimleu va asigura sprijin financiar”

a declarat primarul Septimiu Cătălin Ţurcaş.

Remarcabil a fost aportul substanţial în organizarea şi desfăşurarea concursului al profesorilor: Delia Purghe – director adjunct, Marioara Ghile – consilier educativ şi Ioan Mastan – şeful catedrei de matematică, al comisiei metodice de specialitate şi responsabil al Cercului Pedagogic din Centrul Metodic Şimleu Silvaniei, toţi trei de la Şcoala „Silvania” din Şimleu Silvaniei.
Pe durata necesară, elevilor participanţi şi profesorilor Însotitori li s-a asigurat cazare si masă la Grupul şcolar „Ioan Ossian” din Şimleu Silvaniei (director prof. Groza Vasile).

Organizatorii concursului au acordat 49 de premii, constând în diplome, cărţi de specialitate şi bani, cu sprijinul sponsorilor: Primăria şi Consiliul Local Şimleu Silvaniei şi editurile „Paralela 45” şi „GIL”, ambele din Zalău.

Pe langă aceste premii, primarul oraşului Şimleu, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş a premiat personal elevii din oraş clasaţi pe locurile I, II şi III, cu 100 de lei, fiecare, iar pe cei care au obţinut menţiuni, cu 50 de lei.

„Ca şi la ediţia precedentă, cred că merită răsplătiţi elevii şimleuani care au avut rezultate deosebite la acest concurs. Este firesc să încurajăm copiii care dovedesc inclinaţie pentru un obiect de studiu, iar această competiţie îi privește pe cei cu talent la disciplina matematică”

a mai declarat Septimiu Ţurcaş.

Subiectele date la Concursul
de Matematică „Teodor Topan”
( format .pdf )

  • clasa a V-a
  • clasa a VI-a
  • clasa a VII-a
  • clasa a VIII-a
  • clasa a IX-a
  • clasa a X-a
  • clasa a XI-a
  • clasa a XII-a