Conferință aniversară. 100 de ani de la apariția ziarului „Meseșul” Zalău
martie 11, 2025 | Administrator
Motto: „Ziarul nu este numai o știre, telegramă, articol de fond, reportaj, numai politică și informație… Ziarul e o stare sufletească”. Tudor ARGHEZI (1880-1967), scriitor român
Joi, 6 martie 2025, Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS), Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, cotidianul „Magazin Sălăjean” și Asociația Jurnaliștilor din Sălaj au organizat o Conferință aniversară cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la apariția ziarului „Meseșul” Zalău, vorbindu-se și despre presa sălăjeană de-a lungul timpului. Manifestarea s-a desfășurat în Sala „Porolissum” a CCAJS, la care au participat câteva personalități sălăjene ale vieții politice, educative, cultural-artistice și jurnalistice, dar (Nota Bene!) și mulți elevi zălăuani.
Conferința a fost deschisă de către Daniel Săuca – managerul CCAJS și președintele Asociației Jurnaliștilor din Sălaj. La invitația domniei sale, istoricul Marin Pop a prezentat câteva date și imagini despre ziarul „Meseșul” – o gazetă culturală și informativă apărută la Zalău, la 31 ianuarie 1925, din inițiativa profesorului Leontin Ghergariu. Ziarul a fost tipărit la Tipografia „Luceafărul” din Zalău cu sprijinul unui comitet, iar redactor-responsabil a fost Remus Roșca. Videoclipul prezentat, având diferite titluri tematice din perioada interbelică, a fost bine comentat de către Marin Pop. Apoi, Daniel Mureșan – directorul ziarului „Magazin Sălăjean”, s-a referit la „Istoria presei românești”, printr-o mică dar inedită expoziție filatelică bine rânduită, invitând participanții la vernisajul acesteia după sfârșitul conferinței. În acest demers tematic, la rugămintea lui Daniel Mureșan au vorbit: Sebastian Olaru – corespondent al Agenției Agerpres, despre activitatea din filiala Sălaj; Mirel Matyas – directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, despre Revista de Matematică, scrisori, timbre filatelice și Revista „ Școala noastră”; Adrian Lungu – corespondent Radio România pentru județul Sălaj și redactor al Ziarului „Magazin Sălăjean”, despre istoricul Radio România și emisiuni sălăjene; Daniel Săuca – redactor-șef al Revistei „Caiete Silvane”, editată de CCAJS, sub egida Consiliului Județean Sălaj, al Primăriei municipiului Zalău și al Uniunii Scriitorilor din România, despre această revistă de cultură, care apare lunar de 20 de ani în format tipărit, cât și online, pe site-ul „www.caietesilvane.ro”.
În parte a doua a conferinței, activitatea a continuat cu discursul lui Daniel Săuca despre starea presei, cu întrebări referitoare, mai cu seamă, la: existența acesteia în sens tradițional; rețelele de așa-zisă socializare, cu sute de milioane de jurnaliști „specialiști” în informație; rolul jurnalistului și cel al jurnalismului cu adevărat; difuzarea și controlul informațiilor; manipularea și propaganda acestora. În această circumstanță, la invitația de a se răspunde la astfel de întrebări au avut intervenții pertinente: Claudiu Bîrsan – prefectul județului Sălaj, Vasile Pădurean – președintele grupului de firme „Universul” și deținătorul cotidianului „Graiul Sălajului”; Corina Bejinariu – managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău.
Apoi, Daniel Săuca a spus:
„ Asociația Jurnaliștilor din Sălaj există de mulți, mulți ani și ea cuprinde membri din toate mediile din presa locală. E vorba de presă tipărită, radio și televiziune. Am fost la un moment dat mai mulți, astăzi am rămas mai puțini. Dar cred că cei care au rămas sunt jurnaliști în adevăratul sens al cuvântului. Adică, chiar au, și urmează o meserie. Faptul că, în ultimii ani, nu au fost atât de vocali sau de prezenți, are diverse cauze. Dar asta nu înseamnă că noi nu am fost împreună și nu am discutat sau nu discutăm despre ceea ce mai putem să facem. Domnul Pădurean, pe de altă parte, spunea că mai există presă, și domnia sa vorbea despre calitate. Iar în privința calității, noi avem discuții mari pe această temă de mulți ani și, din păcate, tot mai puțin se scrie calitativ. Dar asta este cu totul și cu totul altă dezbatere. (…) Asociația Jurnaliștilor din Sălaj este una dintre puținele asociații profesioniste din țară care editează un anuar și are și un site. O să încercăm pe viitor să fim, cum spunea și domnul Pădurean, mai vocali. O să vedem în ce măsură vom fi și convingători pentru unii care contează în ecuația asta a mass-media. Asociația jurnaliștilor ar putea să facă mult mai mult, dar din păcate, cam toate scrierile noastre din ultimii ani au fost fără răspuns, fără ecou. (…) Nu putem vorbi despre condiția jurnalistului în România, din punctul meu de vedere, atâta vreme cât această profesie nu este reglementată. Nu putem să vorbim despre un control civil al difuzării informației atâta vreme cât spațiul online, nici astăzi, nu este reglementat. Și sunt multe atâtea lucruri care, pur și simplu, mai există. (…) O să vedem dacă asemenea reglementări vor veni. În acest an, vom continua să mai avem dezbateri într-un mod mai restrâns, o să le filmăm și o să le difuzăm în mediul online, pentru că altă soluție nu e. (…) Nu cred că un ziar din Zalău, de exemplu, se va putea lupta cu marile concerne mondiale din domeniul tehnologiei media. Nu cred. Pe de altă parte, nu știu dacă vom putea lupta noi cu expansiunea divertismentului, care în România, cel puțin la nivelul audiențelor, cred că este peste 90%. Cu siguranță. Asta vrea lumea și asta cere lumea. Jurnalism profesionalist se mai face în România, la un nivel bun și foarte bun, dar la București, la marile trusturi de media. Nu la toate, dar sunt câteva la care chiar se face jurnalism cu adevărat”.
La îndemnul domnului Daniel Săuca, discuțiile au continuat, atât individual, cât și în dialoguri, cu completări potrivite subiectului dezbătut și argumentate bine domeniului de activitate pe care-l reprezintă Daniel Mureșan, Corina Bejinariu și Mirel Matyas.
Așadar, în acest mod s-a desfășurat această conferință aniversară, reliefându-se faptul că presa românească a avut și are de suferit din cauza implicării neavenite a multor rețele de socializare, a lipsei reglementării profesiei de jurnalist și a mediului online. Iar ziarele „Magazin Sălăjean” și „Graiul Sălajului” sunt singurele publicații tipărite în Sălaj, care vor continua această activitate jurnalistică, fiindcă presa trebuie să fie un mijloc principal de informare corectă și adevărată în societate.
Prof. Marin ȘTEFAN – UZPR,
Publicist, Șimleu Silvaniei