Dr. Veress Ştefan

Este imposibil ca vreun locuitor al bătrânei urbe sau din împrejurimi să nu îl cunoască, iubească şi respecte pe doctorul de „plămâni” cum este denumit, omul care timp de peste 40 de ani a consultat şi tratat „fabrica de oxigen” a fiecărui cetăţean care trecea pragul spitalului. Un om mic de stat, dar cu un suflet şi o erudiţie uriaşă, cunoscutul medic radiolog s-a născut la 26 noiembrie 1929 la Cluj-Napoca, după care în anul 1943 se mută cu familia la Şimleu Silvaniei, unde termină liceul şi de unde va pleca la Târgu-Mureş spre a urma cursurile Facultăţii de Medicină. După absolvire, în anul 1953, îl găsim ca medic de circumscripţie în Cetariu (Bihor), Pericei, iar din anul 1957 până în 1965, medic şef de raion la Şimleu şi în acelaşi timp şi medic radiolog la Spitalul Orăşenesc.

După 1965, ca medic radiolog şi şef al serviciului de radiologie a spitalului îşi va pune întreaga capacitate, ştiinţa şi mai ales dragoste de oameni în slujba celor suferinzi. Omul cu halat alb, la fel ca sufletul şi marele său caracter, a fost mereu alături zi şi noapte de cei care îl solicitau, o mare parte din energia şi timpul său alocându-l cercetărilor din cadrul echipei de cercetări a doctorului Puşcaş, alături de care a realizat numeroase lucrări şi comunicări ştiinţifice, deosebit de apreciate în ţară şi la congresele internaţionale.

Ca o recunoaştere a strădaniilor şi muncii neobosite, a fost recompensat cu ordine, medalii şi diplome, iar din iunie 2007, ales Cetăţean de Onoare al oraşului Şimleu Silvaniei.