Palmares sportiv de invidiat

decembrie 12, 2009 | Administrator

Artele marţiale apărute în India şi Tibet, trecute – apoi – în China, Coreea şi, la urmă, în Japonia, reprezintă totalitatea unor metode şi stiluri de luptă sistematizate şi aduse la forma lor tehnică modernă, cu preluarea valorilor spirituale pe care le promovează. Printre acestea se află „karate” – arta marţială în care se luptă cu mâinile goale („kara”, înseamnă „gol”, iar „te” semnifică „mâna”), exprimând o cale tehnică de dezvoltare fizică şi spirituală, printr-o îmbinare perfectă de mişcări naturale, bazate pe forţă, supleţe şi eschive controlate mental. Acest sport a devenit, deja, tradiţional în România şi se practică cu succes şi la C.S. Omega din oraşul Şimleu Silvaniei, al cărui director este prof. Gheorghe Pop, antrenor calificat de karate, deţinător al Centurii Negre – 3 Dan.

În ultimii ani, karateka antrenaţi cu multă perseverenţă şi un înalt profesionalism de către prof. Gheorghe Pop au obţinut rezultate remarcabile la concursurile şi campionatele organizate la nivel judeţean, interjudeţean, naţional şi european. Printre aceştia se află şi Roland Bărnuţiu, elev în clasa a XII-a, la C.N. „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei, legitimat la C.S.Omega în cadrul Federaţiei Române de Karate Modern şi deţinător al Centurii Negre – 1 Dan. Roli (cum îi spun cei apropiaţi) practică acest sport din anul 2000 şi posedă un palmares sportiv de invidiat: vicecampion european, locul întâi la „International Open Karate Championship – 2008”, patru titluri de campion naţional la proba „kumite” (luptă), de trei ori medaliat cu „argint” şi de patru ori cu „bronz” la campionatele naţionale de karate, stilul „shotokan”, la mai multe categorii de participare. De asemenea, el s-a clasat primul la numeroase „cupe tradiţionale” organizate de Asociaţia Nord Amical Karate, la nivelul judeţelor Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. În plus, anul trecut a fost nominalizat între primii cei mai buni 10 sportivi sălăjeni, de către Direcţia de Sport a Judeţului Sălaj şi deţine „Diploma de Excelenţă” din partea Primăriei oraşului Şimleu Silvaniei şi a C.S. Omega din localitate.
În acest context, panoplia sportivă a lui Roland Bărnuţiu conţine peste 20 de cupe şi mai mult de 60 de medalii, însoţite de zeci şi zeci de diplome. Roli, fostul meu elev (i-am fost chiar diriginte), mi-a spus că nu ţine o evidenţă strictă a palmaresului său sportiv, fiind interesat, mai cu seamă, de efectul benefic al acestui sport. De aceea, mi s-a confesat astfel:
„Pentru mine acest sport devenit tradiţional în Şimleu Silvaniei, este mai frumos decât fotbalul şi constituie un stil de viaţă şi, aceasta, cu atât mai mult, cu cât prin karate se dezvoltă personalitatea şi se întregeşte caracterul omului. Chiar mai important, se controlează sentimentele şi stăpânirea de sine prin consolidarea unui cod moral complex, cel care este calea şi semnul înţelepciunii noastre. De aceea, îmi plac karatiştii care luptă corect şi frumos, cei de la care îmi îmbunătăţesc permanent tehnica şi tactica”.
Iată, aşadar, succint, palmaresul sportiv al lui Roland Bărnuţiu, la cei 19 ani de viaţă, împliniţi duminică, 13 decembrie 2009 (La mulţi ani, cu sănătate !). Succesele repurtate de Roli, cu implicarea majoră a familiei sale şi a prof. Gheorghe Pop, demonstrează că la C.S. Omega din Şimleu Silvaniei se desfăşoară o activitate prodigioasă, menită să pregătească sportivi karateka de valoare naţională şi internaţională. Cu siguranţă, Roland Bărnuţiu va avea evoluţii excelente şi la categoriile superioare, odată cu înaintarea în vârstă şi trecerea la seniorat.
Felicitări şi succes, în continuare, Roli !

Prof. Marin ȘTEFAN,

Publicist, Șimleu Silvaniei