Prof. Octavian Guțu

Domnul profesor Guțu Octavian s-a născut în anul 1946, în localitatea Giurtelecul Șimleului într-o familie de basarabeni  refugiați în timpul războiului, fiind al șaselea copil al familiei.

În perioada 1953-1960 a urmat clasele gimnaziale în satul natal, și mai apoi cursurile Școlii Medii Mixte din Șimleu Silvaniei, pe care a absolvit-o în anul 1964.

A fost admis în același an la Facultatea de Filologie din Cluj Napoca, specialitatea limba și literatura română, pe care a absolvit-o în anul 1969 cu media generală 9.62, acest lucru dându-i posibilitatea să poată să aleagă postul dorit; a optat pentru liceul unde a fost elev – Liceul de cultură generală Șimleu Silvaniei. La doar trei ani de carieră a fost numit director al liceului, funcție deținută până în ianuarie 1990.

În ianuarie 1990 a fost ales inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean  Sălaj, funcție deținută până în luna martie 1997. A revenit la catedră până în anul 2000 când a fost ales primar al orașului Șimleu Silvaniei pentru un mandat de 4 ani. Și-a continuat ulterior activitatea de dascăl, chiar și după data de 01 noiembrie 2009 când a fost pensionat.

După 1990 a deținut mai  multe funcții  astfel: Membru în prima Prefectură a Sălajului (1990-1992), Consilier în Consiliul Județean Sălaj (1996-2000), Consilier local în Consiliul Local Șimleu Silvaniei (2004-2008), Președinte al Filialei UNICEF Sălaj (1994-1996), Membru  în Consiliul Național al PSD.

Prin întreaga sa activitate și prin merite personale a contribuit la imaginea orașului și a autorităților publice locale, precum și la ,,vizibilitatea liceului” pe care l-a slujit cu credință. De nenumărate ori, domnul profesor afirma: ,,De-ar fi posibil să reiau viața mea de la început, aș alege același traseu profesional. Nu-i profesie mai frumoasă și mai aducătoare de bucurii moral-spirituale ca cea de dascăl”. Comparația lui Mustafa Kemal este cea mai potrivită pentru a defini profesorul bun: „un profesor bun este asemeni unei lumânări,  el  se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora”.

Probabil că cele prezentate sunt insuficiente pentru a marca prodigioasa activitate a domnului profesor, însă sunt suficiente pentru acordarea titlului de Cetățean de onoare al orașului în anul 2019.