Prof. Traian ALBU

S-a născut în localitatea Pietrari, județul Vâlcea, la 17 iunie 1937. Este absolvent al Școlii Pedagogice de Băieți din Râmnicu Vâlcea și al Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția Pedagogică. Ca învățător, a lucrat la Școala din Recea Mică, comuna Vârșolț (Sălaj). În Șimleu Silvaniei a fost: îndrumător cultural și director la Casa de Cultură, secretar al Comitetului Raional de Cultură, director la Casa Pionierilor și profesor de muzică la școlile din oraș, obținând toate gradele didactice. De-a lungul carierei a fost instructor la: taraful de muzică populară, brigăzi artistice, formații de teatru și dirijor de cor. Ca profesor, a instruit cu succes soliști de muzică populară și muzică ușoară, grupuri vocale și coruri de elevi. În anul 1971 a înființat un ansamblu folcloric cu care a participat la festivaluri folclorice de pe litoralul românesc al Mării Negre și Ohrid – fosta Iugoslavie, acum în Macedonia.

După 1989, a prezentat momente artistice la multe evenimente istorice sau de altă natură, cu un repertoriu bogat de cântece și versuri, cu elevi instruiți de el. De mai mulți ani, instruiește și conduce corul Bisericii Ortodoxe nr. 2 din oraș, fiind prezent și cu acesta la diferite evenimente din oraș și la toate concertele de colinde care au fost organizate în Șimleu Silvaniei. Activitatea sa a fost apreciată de către cei în drept, de presa scrisă, radio și televiziune, primind numeroase premii, diplome și medalii la festivalurile și concursurile la care a participat. Printre altele, are Ordinul Meritul Cultural clasa a V- a (1968) și titlul de „Profesor Evidențiat” (1980). A realizat un Disc de muzică populară, un CD și o casetă audio. Este nominalizat în Dicționarul Biobibliografic „SĂLAJ – OAMENI și OPERE” (2011 și 2017).

Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei i-au conferit în anul 2018 titlul de Cetățean de Onoare al orașului Șimleu Silvaniei „pentru profesionalism și dăruire în pregătirea muzicală a elevilor și consecvența în promovarea cu talent artistic a ideilor și valorilor spiritualității românești”.