Prof. univ. Dr. Ioan Puşcaş

Născut la 10 iulie 1932, în comuna martir Treznea, Dr. Ioan Puşcaş este unul dintre cei mai renumiţi medici ai Sălajului şi una dintre personalităţile cele mai cunoscute ale ţării. Medic primar, profesor universitar, Doctor Honoris Causa, membru al Academiei de Ştiinţe Americane, conducător de doctorate, prorector al Universităţii din Oradea (ales de două ori) sunt doar câteva din titlurile care îl onorează şi ne onorează judeţul şi ţara.

Este suficient să cităm aprecierile Preşedintelui Academiei Române, care printre altele spunea că „activitatea Prof. Dr. Ioan Puşcaş este cu totul remarcabilă şi deosebit de meritorie, creînd un model admirabil de urmat”. Rectorii diferitelor universităţi au remarcat în unanimitate faptul că „este profesorul român cu cele mai multe publicaţii în reviste de primă mână şi cel mai citat autor român”.

Prof. Dr. Ioan Puşcaş este primul Cetăţean de Onoare al oraşului Şimleu Silvaniei pe care l-a făcut cunoscut în toată lumea, precum şi primul Cetăţean de Onoare al comunei Gheorghe Pop de Băseşti şi al comunei natale Treznea. Este medicul care a creat o adevărată şcoală (Centrul de Cercetări şi Asistenţă Medicală din Şimleu Silvaniei) în cercetarea ştiinţifică cunoscută în ţară şi în lume.

Activitatea de cercetare şi descoperirile medicale sunt cuprinse în cele peste 600 articole ştiinţifice. A scris 17 cărţi din care 8 în limba română şi 9 cărţi şi capitole de cărţi în limbile engleză, spaniolă, portugheză, apărute majoritatea lor în SUA.

  • Brevete de invenţie – 42;
  • Medalii de aur pentru descoperiri medicale – 2;
  • Descoperiri medicale prioritare – 126, din care diagnosticul rapid al tuturor formelor de cancer (brevetat în 89 de ţări) rămâne una dintre marile descoperiri medicale ale Prof. Puşcaş. Este ctitorul construirii Spitalului Nou din Şimleu şi a altor edificii de sănătate din oraşul nostru, a Monumentului Martirilor de la Ip şi Treznea.

Pentru întreaga sa activitate profesională şi ştiinţifică pusă în slujba sănătăţii oamenilor, Prof. Dr. Ioan Puşcaş este recunoscut drept unul dintre marii profesionişti ai ţării.