Zilele Bathory

septembrie 26, 2008 | Administrator

Șimleu Silvaniei 26-28 septembrie 2008

În ultima săptămână a lunii septembrie a avut loc la Șimleu Silvaniei evenimetul cultural și științific devenit deja tradițional sub denumirea de „Zilele Bathory”. Aceste manifestări organizate din anul 1992 servesc pentru comemorarea marelui înaintaș al orașului, Bathory Istvan, născut în urmă cu 475 de ani la Șimleu Silvaniei, la data de 27 septembrie 1533 Și care a fost Principele Transilvaniei în perioada 1571-1576 și rege al Poloniei (1576-1586).

Programul a început în 26 septembrie, vineri, cu prima parte a Consfătuirilor medicale. De la ora 18.30 a avut loc al VI-lea Festival de dansuri populare maghiare, la care au participat cu ajutorul „Centrului de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare” ansamblurile de dansuri populare Berekenye din Cehu Silvaniei (coreografia Szoke Anna); Bokreta din Crasna (coreografia: Lelik Berta, Osvath Ilona); Somkerek din Pericei (coreografia Vigh Szabo Levente) precum și formația de dansuri a tinerilor Vadrszsak din Șimleu Silvaniei (coreografia: Bara Jusztina și Szodorai Melinda).

Muzica populară a fost prezentă prin spectacolul prezentat de formațiunea de titera a Fundației Bathory Szederinda și corul Makvirag din Boghis. În ziua de sâmbătă, 27 septembrie au continuat discursurile celei de a XV-a Consfătuiri medicale și pedagogice, cu tematica legată de prezentarea unui program educațional de opitimizare a stării de sănătate a elevilor în vedrea realizării cât mai bune a procesului de învățământ. În paralel s-a desfășurat „Cupa Bathory” – concurs internațional de șah pentru copii cu vârste între 6 și 16 ani, concurs la care au participat 47 de concurenți din Nyirbator și Șimleu Silvaniei.

După amiază a avut loc vernisajul expoziției de pictură electronică a artisutlui amator Hajdu Attila, urmate de decernarea diplomelor „Maghiarii Sălăjeni”, (premianți: Prof. Dr. Kasa Zoltan de la Universitatea Babeș-Bolyai, Prof. emerit Nagy Toth Ferenc, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Prof. dr. Csillag Istvan de la Universitatea din Stockholm, Birtalan Jozsef, compozitor și dirijor din Tiszavasv?r, Szoboszlai Attila întreprinzător din Camar, și o diplomă acordată post mortem poetului Simon Gyorgy din Șimleu Silvaniei. S-au acordat diplomele de „Cel mai fidel cititor al bibliotecii Bathory Istvan”, și s-a prezentat revista „Hepehupa” (redactor șef – Fejer Laszlo). La program a participat formația de titera Szederinda, iar seara a avut loc concertul prezentat de formația Sebo din Budapesta.

Dumincă, 28 septembrie Primăria orașului a organizat o recepție pentru musafirii sosiți la „Zilele Bathory” la care au fost prezente delegațiile orașelor înfrățite. Nyirbator, (reprezentat prin doamna Ballai Janosne, primar și consilierii – Bathory Gabor, Gall Mihaly și Toth Istvan) Albertirsa, (reprezentat prin Fazekas Laszlo primar, și consilierii Kary Kabai Lilla, David Istvan și Szoke Karoly) Szarvas (reprezentat prin Melis Janos, secretar, Paluskane Udvarhelyi Judit – vicesecretar, consilierii Rejto Jozsef si Danka Pal, consilierul primarului Petnehazi Andrea. Din partea Societății Maghiare a Sănătății a fost prezent Prof. Dr. Galuksa Laszla, vicepreședintele societății, directorul Institutului de Imagistică de la Universitatea de Medicină din Debrecen, Conferențiar Dr. Mogyorosy Andras de la Universitatea din Sarasota, SUA. Au mai fost prezenți: Cs?ka Tibor, vicepreședintele Consiliul Judetean, Fekete Szabo Andras, Vida Iuliu, fost deputat, consilierii orașului, primari, viceprimari și consilieri din împrejurimi. Primarul orasului, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș i-a salutat pe cei prezenți la receptie, a felicitat organizatorii pentru reușita, dorind ca și în continuare să se organizeze aceste zile. La rândul lor, conducătorii delegațiilor orașelor înfrățite au transmis salutul celor din orașele lor, și și-au exprimat bucuria de a putea fi prezenți în orașul nostru.

În continuare, a urmat o slujbă religioasă ecumenică la biserica romano-catolică, ținută în amintirea lui Bathory Istvan, urmată de depuneri de coroane la bustul acestuia, la care au participat oficialități locale și județene. Manifestările au fost cuprinse în programul de dialog intercultural al Uniunii Europene.

Zilele Bathory s-au încheiat în acordurile Concertului Fanfarei Tineretului din Nyirbator, dirijată de către Fazakas Mihaly.