Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, marcată la Șimleu Silvaniei prin simpozionul „Sunt și voi fi un susținător”

februarie 5, 2019 | Administrator

Cancerul, ca noțiune, ca percepție socială, este privit ca o singură boală. Pentru specialiști, însă, cancerul înseamnă zeci de boli diferite, fiecare având diagnosticul, tratamentul și pronosticul ei: este vindecabil sau nu? Și chiar dacă medicina face progrese, pentru a câștiga războiul cu cancerul e nevoie de informare, de prevenție, atât cât se poate.

Simpozionul de la Șimleu Silvaniei – „Sunt și voi fi un susținător” -, desfășurat luni, 4 februarie, de la ora 14:00, la sediul CNIPT Şimleu Silvaniei, a însemnat un pas în această direcție, nu doar prin prisma informațiilor despre prevenția şi semnele care pot depista timpuriu boala, dar și prin posibilitatea înscrierii doritorilor în Registrul Donatorilor de Celule Stem.

La simpozion au luat cuvântul Mariana Măerean, fondatoarea Asociației Luptăm pentru sănătate, dr. Lucia Grijac, de la Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, care a vorbit despre șansa pe care o putem oferi fiecare dintre noi celor aflați în nevoie prin înscrierea în Registrul Donatorilor, explicând modul de înscriere și de prelevare a probelor necesare, dr. Neagu Florianda –Registrul Donatorilor și Centrul de transfuzii Buucrești, care a menționat că ultima șansă pentru un pacient aflat într-o stare avansată a bolii este posibilitatea de a se găsi un donator compatibil cu el.

De asemenea, Marilena Trăilă, medic oncolog la Spitalul Județean de Urgență Zalău, a vorbit despre metodele de prevenție, semnele pe care ar trebui să le observăm, și despre experiența personală cu această boală. Dana Lazăr, asistent șef secția de oncologie, a vorbit din prisma aparținătorilor și a menționat că este extrem de important pentru pacient să nu i se ascundă boala, procedurile ce urmează a i se face, pentru a înțelege mai bine situația în care se află și pașii care urmează.

Au mai luat cuvântul dr. Marcela Coltău, manager al Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș”, care le-a adus la cunoștință șimleuanilor că pot să facă o parte din proceduri, analize sau investigații și la Spitalul Orășenesc, pentru că există aparatura necesară și nu e necesar întotdeauna să se deplaseze spre alte spitale, dr. Cristina Ilieș, din partea Centrului de Transfuzii Zalău, Daniela Silaghi – psiholog, care a vorbit despre cum facem față acestuia din punct de vedere psihic, ce pași urmăm, cine ne poate ajuta, și Septimiu Cătălin Țurcaș, primarul orașului Șimleu Silvaniei, care a subliniat, referitor la Ziua Mondială contra Cancerului:

”Pentru că reușim să ne adunăm și să conștientizăm lumea că se poate ca această boală urâtă să nu apară, dacă suntem bine informați și dacă avem grijă de corpul nostru, este importantă această zi.”

Sursa: www.salajulpursisimplu.ro